Платформата като услуга е тук, за да остане

Февруари 26, 2014 от itFORUM

IaaS, PaaS и SaaS - всяка една от тези три категории ще расте, защото „облакът“ е във възход, а при прилив отплуват всички лодки

Иван Делигеоргиев

 
Подобно на най-малкото дете в почти всяко семейство, платформата като услуга (PaaS) не получава достатъчно внимание днес, но експерти казват, че все още има начин тя да стигне своите по-големи братя и сестри - инфраструктура като услуга (IaaS) и софтуер като услуга (SaaS). И въпреки че PaaS непрекъснато стават все по-популярни, ако попитате пет „облачни“ компютърни специалисти „Какво е PaaS?“ най-вероятно ще получите пет различни отговора.

 

Без никакво съмнение, използването на PaaS се разраства, но технологията е по-малка и по-млада отколкото IaaS и SaaS и в същото време страда от объркване. Част от това объркване произтича от липсата на консенсус относно какво точно PaaS трябва да прави. В действителност PaaS често се използва за безброй видове проекти в рамките на една и съща организация, което е в съответствие и с резултатите от последното TechTarget Cloud Pulse Survey.  

Многото лица  и употреби на PaaS  

Докато по-голямата част от участниците в проучването Cloud Pulse казват, че използват PaaS в разработката и разполагането на облачни приложения (58,7%), почти половината от анкетираните (49,6%) казват, че я използват, за да си разширят SaaS приложенията като Salesforce.com и SAP. В същото време 48% съобщават, че използват PaaS като среда за тестване, а малко над 41% са заявили, че я използват за разработването и внедряването на приложения за мобилни телефони.  

Въпреки очевидната си гъвкавост, PaaS е проектирана за едно нещо, казва Джон Раймър, анализатор на Forrester Research. Неговият отговор на въпроса „Какво е PaaS“ е следният: "PaaS е за облачни приложения. Това е, за което тази технология е измислена“. И все пак много от фирмите, които се интересуват от нови облачни приложения погрешно виждат PaaS като продължение на други модели на услуги, като например IaaS и SaaS, допълва още Раймър. Терминологичното определяне на PaaS наистина е проблемно, защото терминът се прилага за толкова много неща, които са толкова различни. Например Amazon Web Services (AWS) в момента е най-широко използваната облачна платформа. Но технически тя всъщност не е PaaS. Хората могат да вземат Amazon Web Services и да пуснат IBM WebSphere или просто да използват .NET. Тъй като са в състояние да програмират в облака, те си мислят, че използват PaaS, но се налага да се справят и с виртуални машини, което е характеристика на IaaS. Ако AWS бяха наистина PaaS, всички неща от инфраструктурата им щяха да бъдат скрити.  

Подобни обърквания могат да възпрепятстват разбирането за PaaS и възприемането й като технология, както и изграждането на доверие към нея. Разбира се, че бизнесът няма да премине към нея веднага, но понастоящем се вижда, че много компании използват PaaS в известна част от своята инфраструктура. Те започват да я пробват и веднага след като видят успех, тръгват да я ползват за още някое друго приложение и така нататък.  

PaaS във възход - с някои големи имена за поддръжници  

В същото време PaaS пазарът се разширява. До края на 2012 г. някои от най-големите технологични играчи (които може би все още се опитват да си отговорят на въпроса „Какво е PaaS“) вече имаха PaaS предложения - например IBM, Red Hat и HP. Дали обаче PaaS ще се превърне в следващото голямо нещо в клауд компютинга? „Хората седят и чакат PaaS да се превърне в най-голямата от трите - коментира Раймър, имайки предвид IaaS, PaaS и SaaS. - Забравете. Всяка една от тези три категории расте, защото облакът е във възход. При прилив отплуват всички лодки.“  

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes