По-ефективни ли са отдалечените центрове за данни?

Ноември 12, 2008 от admin

Центровете за данни използват много енергия. Големите компании работят върху повишаване на тяхната ефективност, стартират се проекти за слънчеви централи, които да ги захранват, предлагат се различни идеи за нови начини за охлаждане на сървърите, за модификация на вече изградените центрове в усилията да се намали отрицателното им влияние върху околната среда и отделянето на вредни парникови газове в атмосферата. Въпреки тези инициативи в момента центровете за данни в САЩ използват 1,5 % от цялата генерирана енергия в страната, което означава, че определено трябва да се свърши още много работа в тази посока.

Нова идея за постигане на по-добра ефективност на центровете за данни е те да бъдат изградени на места и по начин, който да елиминира разходите по препредаването на енергия към тях. Това означава да се изграждат до източници на възобновима енергия - на покриви в близост до слънчеви панели, в полето до вятърни генератори и т.н., а преносът на данни до компанията да става по оптични кабели, което е по-евтиният вариант. Подобна схема на изграждане на центрове за данни е добра за намаляване на разходите и вредата за околната среда, но осъществяването й на практика изисква първо да се отговори на много технологични предизвикателства.

Идеята би могла да стане осъществима с използването на виртуализация и изграждане на бърз етернет, за да може информацията да се изпраща до центровете за данни, независимо къде се намират те. Това са проблеми, по които в момента усилено се работи и вече има осезаем напредък, но все още  трябва да се изясняват решенията на редица задачи. Например разработката на софтуер, който да наблюдава притока на възобновяема енергия, да управлява максималното й акумулиране, за да може да задоволи нуждите на центъра за данни в процеса на неговата работа. Това означава софтуерът да следи и подава енергия към центровете за данни от вятърната турбина, която точно в този момент работи най-ефективно, или от соларен панел, който е огрян най-силно от слънцето. Трябва да се вземат предвид и разходите за инсталация и поддръжка и как да се осигури човек, който да се грижи за поправките в отдалечените области, където са изградени центровете за данни.

Като цяло лоши идеи, свързани с употребата на възобновима енергия, няма и те заслужават подробно разглеждане и нови подобрения, преди да се превърнат в практично и разумно решение за енергийната ефективност на центровете за данни.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes