Правни и технически бариери възпрепятстват развитието на електронните обществени поръчки

Юни 28, 2011 от itFORUM

Пазарът на електронни подписи не се развива според първоначалните очаквания. Това гласи проучване на Комитета за вътрешния пазар и защитата на потребителите (IMCO - Internal Market and Consumer Protection Committee) към Европейския парламент. То засяга употребата на електронните подписи при електронните обществени поръчки, а фокусът е върху прилагането на Директивата за електронния подпис и електронните обществени поръчки като основни компоненти за създаване на истински цифров единен пазар в ЕС.

 

Резултатите показват, че Директивата въвежда правна сигурност по отношение на общата допустимост на електронните подписи и тяхното правно признание. Въпреки това, пазарът на електронни подписи не се е развил според първоначалните очаквания.

Макар всички държави-членки да са приложили общите принципи на Директивата за електронния подпис, съществуват голям брой различия в правното прилагане и тълкуване на конкретните разпоредби. Това се дължи предимно на значителния брой съществуващи бариери от правно и техническо естество, както и поради недостатъчното доверието на потребителите. Всички тези бариери ограничават оперативната съвместимост и трансграничното прилагане на електронните подписи.

По отношение на електронните обществени поръчки участниците в проучването са изразили мнение, че те не трябва само да транспонират елементите от „хартиените поръчки”, а трябва да бъдат, като цяло, по-опростени и по-привлекателни, в сравнение с традиционните процедури.

Сред основните проблеми пред по-широкото прилагане на електронните обществени поръчки са още езиковите бариери, прозрачността и нееднаквата стандартизация

Проучването на IMCO цели повишаване на информираността и разбирането за проблемите преди предстоящото преразглеждане на Директивата за електронните подписи, определени в Акта за единния пазар като ключов лост за икономическия растеж. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes