Приходите от SaaS нарастват, безпокойството за сигурността намалява

Ноември 17, 2010 от itFORUM

 

Според анализатора Gartner през тази година се очаква приходите от софтуера като услуга (Software as a Service - SaaS) да достигнат 8 милиарда долара, което е 21,9 процентно увеличение спрямо 2008-а година, когато се равняваха на 6,6 милиарда. Прогнозите са пазарът на SaaS да продължи да расте до 2013-а, когато се очаква приходите от SaaS пазара на корпоративен софтуер да достигнат 16 милиарда долара.

“На пазара на корпоративни приложения възприемането на SaaS продължава да расте и да еволюира. В настоящото икономическо положение по-малките бюджети изискват стегнати алтернативи; затова нарастват популярността и интересът към компютърната платформа като услуга (Platform as a service - PaaS) и обработката на информация през интернет (Cloud computing)”, казва Шарън Мерц, директор изследвания в Gartner. Според нея услугите при поискване се използват все повече и повече през последното десетилетие, но популярността им е нараснала значително от пет години. Първоначалното безпокойство относно сигурността, времето за отговор и наличността на услугата е спаднало в много компании и с узряването на SaaS като бизнес и изчислителни модели се увеличава и неговата популярност.

Навлизането на SaaS модела варира между различните пазари, а и в самите тях. Макар че употребата му се увеличава, растежът остава най-голям в области, където се използват хоризонтални приложения и общи процеси, в Уеб 2.0 инициативи и в компании, които използват географски разпръснати виртуални работни екипи.

Офис пакетите и създаването на цифрово съдържание (DCC) остават най-бързо растящите пазари на SaaS. Очаква се приходите от офис пакети да достигнат 512 милиона долара през 2009 г., в сравнение със 136 милиона през 2008-а, а прогнозите за приходите от DCC са те да достигнат 126 милиона през тази година, спрямо 70 милиона през миналата. На пазара за съдържание, комуникации и сътрудничество (CCC) продължава да се наблюдава най-голямата разлика в приходите от SaaS от различните пазарни сегменти – при него приходите през 2009-а възлизат на 2,5 милиарда долара, докато през 2008-а са били 2,16 милиарда (вж. таблицата).

 

 

Световни приходи от SaaS на пазара на корпоративен софтуер (в милиони долари)

 

  2009 2008
Съдържание, комуникации и сътрудничество 2,507  2,155
Офис пакети 512 136
Създаване на цифрово съдържание (DCC) 126 70
Управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) 2,169     1,838
Управление на фирмените ресурси(ERP) 1,376     1,256
Управление на веригите за доставки(SCM) 861  748
Други приложения 483    387
Общо за корпоративен софтуер 8,035 6,591

 

Източник: Gartner (май 2009) 

 

 

Навлизането на SaaS при продуктите за управление на фирмените ресурси (ERP) и управлението на веригите за доставки (SCM) зависи от сложността на процесите. До 2013 година се очаква SaaS да съставлява само около един процент от приходите от ERP за производствени предприятия и оперативна дейност, но над 18% от системите за

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes