Процедурата за финасиране на ERP проекти трябва да остане отворена

Февруари 8, 2012 от Ваню Кръстев

Процедурата за кандидатстване и финасиране на проекти за внедряване на системи за управление на бизнеса (Enterprise Resource Planning – ERP) да остане постоянно отворена във времето, поискаха няколко от основните компании, които внедряват бизнес софтуер. Друго тяхно предложение е да се осигурят механизми за „светкавичен” старт на внедравянето, за да могат да бъдат спазени сроковете  - в рамките на 12 месеца компаниите трябва да имат вече внедрени системи, за да могат да получат спечеленото финасиране. 

 

Предложения за коригиране на процедурата

Броя на подадените проекти по процедура за предоставяне на безвъзмездна финасова помощ “Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията” е близо 1300. Очаква се от тях около 300 да получат одобрение, което означава, че през март 300 фирми излизат на пазара, за да си купят ERP системи. Не всички от тях ще успеят, защото капацитетът на фирмите внедрители е много по-малък - у нас средно в годината се правят не повече от 60-70 внедрявания. Това означава, че на практика много компании няма да могат да се възползват от финасирането и въпреки големия интерес към програмата, отново голяма част от средствата няма да могат да бъдат усвоени.

„На тази програма се гледа като на единичен изтрел – коментира Божидар Крапчев, управляващ партньор в LLP Dynamics България. – Не се очаква да има нова програма, по която да могат да кандидатстват фирмите, които са отхвърлени, или които няма да могат да внедрят системите си, поради ограничения капацитет на внедрителите. В този смисъл ние искаме държавата да „намали напрежението” и да въздейства върху проблема, като остави програмата за финасиране постоянно отворена”. Според  внедрителите на ERP софтуер, финасиране за това може да се осигури от неизползваните средства на останалите европрограми и то да бъде насочено единствено към внедряване на ERP системи от българските фирми (частта покриване на международни стандарти да отпадне). По този начин разпределението на проектите във времето ще бъде доста по-плавно и ще има по-добра възможност за управлението им от  „Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия”.

Друга проблемна област е, че много от ERP проектите ще трябва да бъдат внедрявани за 3-4 месеца, вместо обичайните 6-12, при това в голям брой компании. Според процедурата след одобряването на проектите ще има няколко месеца административна работа преди да се стартира същинското внедряване. Това е технологично административно време от няколко месеца за подписване на договор, за организиране на съответните търгове за внедрители и т.н. Поради това компаниите, които внедряват ERP софтуер, предлагат да се намалят сроковете за подписване на договор и организирането на търгове, както и да се признаят разходите преди подписване на договора с агенцията, т.е. разходите направени около изпълняването на процедурите за избор на системи.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes