Промени в клауд модела, отчита IDC

Май 17, 2013 от itFORUM

Клауд пазарът е най-динамично развиващата се сфера сред ИТ предложенията през последните няколко години, сподели Нели Вачева, управител на българското представителство на анализатора IDC, по време на организиран от компанията форум за облачни информационни системи. В последните години клауд предложенията са се развили, като най-значителното нововъведение в терминологията, наред с частните, публичните и хибридните облаци е появата на т.нар. виртуален частен облак. Според IDC той се използва на системи със споделени ресурси, но с осигурена защита, така че той да е изолиран от останалите потребители.

 

От анализатора очакват динамичното развитие в сферата да продължи и през следващите няколко години като най-голям ръст се очаква да се случи именно при виртуалната облачна инфраструктура.

В началото на тази година IDC е провела изследване, според което бизнесите в Европа възприемат облачните предложения съвсем насериозно. 18% от запитаните компании възприемат инвестирането в такива технологии за ключови за настоящата година. 36 на сто пък ги определят като такива с висок приоритет, а други 30% ги описват като средно приоритетни.

Промяна през последните години се наблюдава и при цените на облачните решения. Ако доскоро публичните клауд услуги са били възприемани като по-скоро скъпи, то в момента тяхната ценова ефективност може да се окаже по-висока от това дадената компания да притежава цялата й необходима техника. Същевременно обаче потребителите трябва да проявяват внимание, избирайки подходящото предложение. Една от най-рекламираните характеристики на облака – заплащането за определено потребление не е чак толкова прозрачна, колкото изглежда на пръв поглед. Доста от доставчиците налагат ограничения, изисквайки минимална месечна такса. Същевременно компании предлагат срочни договори, които включват дадени отстъпки.

„Клауд доставчиците тепърва ще се състезават на база на допълнителните услуги, които предлагат”, посочи още Вачева. В момента компаниите предлагат например софтуер като услуга (SaaS), платформа като услуга (PaaS), а някои биха могли да са сертифицирани за например SAP приложения, какъвто е случаят с Amazon. Според Вачева този набор от услуги все повече ще се обогатява и разширява през следващите години, като доставчиците все повече ще се кооперират с други организации, като например системни интегратори, които биха могли да помагат на клиентите при преминаването от виртуализирана към клауд среда. IDC очаква на услугите свързани с клауд предложенията на нараства с над 30 на сто през следващите 5 г.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes