Проучване на Intel: над 90% от българите съгласни, че компютърът у дома е необходимост днес

Юли 11, 2016 от admin

91% от българите са напълно или от части съгласни, че притежаването на домашен компютър се е превърнало в неизменно средство за съвременния начин на живот. Това показва национално представително проучване, поръчано от Intel в България през месец май 2016 година, за да проучи отношението на потребителите към използването на компютър като цяло, както и сред притежателите на домашни компютри.

 

Навлизане на домашните компютри

·        Според резултатите на проучването 72% от участващите споделят, че притежават компютър/ лаптоп в своите домове. Почти всеки човек между 30 и 39 годишна възраст има компютър или лаптоп у дома (96%).

·        Проучването показва не само че навлизането на компютрите в България е голямо, но и също така, че българите са активни потребители на компютри като мнозинството от притежателите на домашен компютър прекарват до 3 часа на него всеки ден. Начините на употреба на компютър варират, но главните цели, за които хората използват компютър са информация, забавлението и/ или социални мрежи. Продължителността на използване на компютър на ден е свързана с възрастовата група - хората до 29 годишна възраст прекарват с 1,5 часа повече в сравнение с тези над 40 годишна възраст.

Употреба на компютъра у дома

·        Най-важните употреби на домашния лаптоп/ компютър са – информация (86,4% на първо място), забавление (78,1% на второ място) и социални медии (76,9% на трето място).

·        Българите обаче посвещават времето си пред компютъра за различни дейности. Основните тенденции, очертани от проучването, са че търсенето на информация отнема най-много време сред жителите на по-големите градове и хората с висше образование. В същото време забавлението отнема най-много време на хората със средно или по-ниско образование, докато главно ползването на компютър за социални връзки е по-високо сред жителите на по-малки градове и села и хората със средно образование. Работа са посочили участници с висше образование, докато търсене на работа са посочили жители на по-малки градове.

·        Целите за използване на компютър са силно повлияни от демографските характеристики. По-вероятно да използват компютър за следните цели са:

·        Забавление – по-млади хора (93% от участващите до 29 годишна възраст)

·        Пазаруване – по-млади хора (52% от участващите под 29 годишна възраст), с по-висок доход от 1 000 лв (41%)

·        Запазване на почивки – до 39 (34%), с по-висок доход от 1 000 лв (40%), родителите (31%).

Бюджет, отделен за първия домашен PC

  • Средно българите са готови да похарчат 630 лв за първи компютър за дома.
  • Сумата зависи от нивото на образование и възрастта.
  • Представители с висше образование и тези под 49 годишна възраст са склонни да посочат по-висока сума от другите.

Първият домашен компютър – Безкрайни възможности с Intel Technology

Сега българските потребители могат да се насладят на всякакъв вид функции на своя първи компютър или лаптоп за дома. Българският PC пазар има богат избор на устройства, базирани на процесори Intel. Устройствата са леки, тънки, но достатъчно мощни, за да отговорят на нуждите на всички членове на семейството.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes