Радослав Бенов, управител на AS Systems: Повечето консултантски компании лобират за глобални ERP системи, където бюджетите са по-сериозни и може да се изкарат повече пари

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент?

На този етап всички са мотивирани да успеят да спечелят възможно най-много договори. Според нас успешният подход е да се търсят клиенти сред компании, работещи в сфери, в който доставчикът има натрупан опит и успешно реализирани проекти.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Между отделните играчи не би трябвало да се очаква да възникват конфликти. Процедурите като цяло са достатъчно прозрачни – така че нека да приветстваме честната игра и най-добрият да победи. Така казано изглежда прекрасно, но има и ред подводни камъни. Основната опасност според мен е в неподходящия избор на решение – било то поради неподходящо дадени консултации, било по-други причини, нямащи нищо общо с реалните проблеми, които търсеният софтуер трябва да реши.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Разпределението естествено ще се реши от ред фактори – добър PR и маркетинг, добра проучвателна дейност на самите клиенти, активни действия от страна на доставчиците, добри и независими консултанти и т.н. В теоретичния вариант разпределението трябва да е в полза на местните системи – голяма част от участващите проекти са на средни и малки предприятия, но нашите очаквания са, че реалното разпределение ще бъде в полза на глобалните системи. За съжаление повечето консултантски компании лобират за глобални системи, където бюджетите са по-сериозни и може да се изкарат повече пари. Това не е най-добрият вариант за бизнес средата в страната, но каквото и да е разпределението, добрата новина е, че ще има толкова много нови внедрявания. Това ще даде тласък на целия ИТ пазар в дългосрочен план.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

При избора на технологични продукти предлагането на най-нови технологии винаги е предимство. Предлагането на интерфейси към ERP системата върху мобилни платформи като таблети и други мобилни устройства би било такова предимство

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes