SaaS - новата реалност в развитието на ERP технологиите

Ноември 18, 2010 от itFORUM

Страховете на мениджърите, които искат да внедрят ERP система, най-често са свързани с това, че времето за нейното внедряване ще излезе извън първоначално определените срокове или че няма да бъдат постигнати задоволителни резултати. Разбира се, най-мрачното очакване е, че разходите по внедряването на такава система за управление на бизнесабързо ще ескалират и ще излязат извън контрол. Неизвестните около лицензирането, внедряването, настройките, годишната поддръжка и повишаването на таксите са фактор, който прави решението за закупуване на такъв бизнес софтуер много трудно. Още повече, че винаги съществува риск (и той никак не е малък) от това потребителите да не използват реално системата или поне не в цялата й функционалност. Може да се окаже така, че компанията изведнъж да стане собственик на скъп ERP софтуер, който никой не използва или използва само нищожна част от потенциала му, докато в него всъщност „дремят” множество полезни за бизнеса функции, които никой никога не докосва.

Всички тези страхове, които през годините се потвърдиха от практиката, наложиха производителите на системи за управление на бизнеса да излязат извън рамките на традиционните си решения, да се възползват от новите реалности в развитието на технологиите и Мрежата и да предложат новаторския софтуер като услуга – Software as a Service (SaaS).Подобно на SOA философията, SaaS позволява на малките и средните компании да внедрят или да променят бързо приложенията, като използват интернет като единствен източник и платформа за управление на своя бизнес. Основната разлика е в управлението на инфраструктурата и приложенията на организацията. На пазара за ERP за услуги SOA моделът обикновено е проектиран така, че компаниите сами да управляват  ERP системите. Но SaaS платформата се управлява изцяло отдалече от доставчика на решението – организациите клиенти обикновено не разполагат с уменията, инфраструктурата и финансовите средства сами да управляват системите.

През последните десет години този модел на доставка на услуги към бизнеса се развива все повече, въпреки противоположните мнения за неговото бъдеще.  С времето обаче от противоречиви и негативни те се превърнаха в логични и положителни. SaaSе един подход на промянана традиционните представи и остаряващите бизнес модели. Замислен е в отговор именно на скъпоструващите лицензи, на страховете от провал при внедряване или ескалиране на разходите и премахването на сложните хардуерни и софтуерни инфраструктури.  Развитието на интернет достъпа позволява да се работи със системи, които да се намират и да се поддържат извън фирмата и това да не бъде сложен и твърде скъп процес.

В момента малките организации дори не си и помислят за ERP системи поради огромните

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes