SAP с 1,3 млрд. глоба за индустриален шпионаж

Ноември 24, 2010 от Александър Главчев

Окръжен съд в САЩ наложи рекордна глоба от 1,3 млрд. долара на SAP по обвинение за нарушаване на авторски права на Oracle, извършен от дъщерната компания на немския концерн – TomorrowNow.

 

1,3 млрд. долара трябва SAP да изплати на Oracle по обвинение за нарушаване на авторски права, постанови американски окръжен съд в Оукланд, Калифорния.

През 2007-а SAP бяха обвинени в индустриален шпионаж, извършен от дъщерна компания на немския концерн – TomorrowNow (придобита две години по-рано за 10 млн. долара), която е имала неправомерен достъп до документация и софтуерни обновявания, предназначени за онлайн обслужване на клиенти на Oracle. В резултат SAP е успяла да примами за себе си 358 компании.

От SAP заявяват, чепланират да разгледат възможности за отмяна на присъдата, в това число и чрез обжалване. От компанията са готови да компенсират Oracle, но не смятат, че трябва да става дум за толкова крупна сума. SAP планираше да похарчи не повече от 160 млн. долара за урегулиране на спора, 120 млн. от които вече са преведени. Сега наложената глоба е най-високата налагана някога за нарушаване на авторски права и оглавява цялостната класация на настоящата година. Oracle пък разчиташе да получи обезщетение до 4 млрд. долара и сегашното постановление бе определено като „адекватно” от юристите на компанията. Минималната глоба, която можеше да бъде отсъдена, бе 519 млн., а максималната – 3 млрд. долара.

Още през 2008 г. SAP се призна завиновнаи преустанови дейността на отговорното подразделение, но въпреки това процесът продължи. В допълнение Oracle обвиняват в шпионаж и бившия президент на немския разработчик, Лео Апотекер, който от началото в началото на месеца оглави Hewlett-Packard. Той игнорира поканата за изслушване в съда в качеството на свидетел. Затова пък в залата се яви настоящият изпълнителен директор на SAP Бил Макдермот, който се извини на Oracle.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes