Сайтът Urban Observatory ставнява 16 града по 35 признака едновременно – от времето до броя на катастрофите в тях

Октомври 30, 2013 от itFORUM

Сайтът Urban Observatory позволява да се сравняват 16 града по 35 признака едновременно – от времето до броя на катастрофите в тях. Потребителите получават информацията във вида на географски карти с текст под тях. За да се визуализира необходимата информация се обработват огромни количества стандартизирани данни, което се извършва с технология  на ESRI. Сред 16-те града са мегаполиси като Лондон, Токио, Ню Йорк, Йоханесбург и Рио де Жанейро. Възможностите, които Urban Observatory предлага не оспорват идеологията на градоустройственото планиране, че всеки град функционира като уникален организъм, но създават универсален език с помощта, на който ясно могат да бъдат сравнявани градовете  и да изпъкнат специфичните им проблеми.
 
Urban Observatory e създаден от Ричард Сол Уърмън, 78-годишният основател на конференциите TED, който е архитект и графичен дизайнер.  Уърмън се опитва десетилетия наред да създаде инструментариум, с който обективно да сравнява населени места – започва от глинени мащабно умалени макети през 60-те, използва различни други средства през 70-те и 80-те години на миналия век. Създаването на сайта е резултат от 40-годишната мечта на Уърмън.
 
„Любопитен е фактът, че няма два града в света, които да събират информацията еднакво. Изводът е, че натрупаните, подредени и съхранени огромно количество данни са слабо проучени и има сериозен потенциал ново знание в полза на човечеството да бъде извлечено от тях.”, коментират от екипа на Urban Observatory. Предстои сайтът да бъде обогатен като броят на критериите за сравнение да бъдат увеличени и градовете да нараснат до 100.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes