Седем българи сред иновационните лидери на Европа

Декември 12, 2015 от admin

Превозно средство, което може да се управлява директно от инвалидна количка; по-бързи и евтини тестове за откриване на вируса ебола; дронове, предназначени за използване в спасителни мисии! Създателите на подобни нововъведения са само част от претендентите, отличени във второто издание на списъкаNew Europe 100 за най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа.

 

Тази година в списъка бяха включени 7 български проекта и лидери, които представляват една изключително разнообразна група от иноватори.  Сред отличените са Антон Гавраилов и Тихомир Недев, съоснователи на Flyver, онлайн платформа за разработчици на приложения за дронове; Ева Паунова – един от най-младите членове на Европейския парламент, занимаваща се с ключови въпроси за ЕС, като дигиталния дневен ред и трансатлантическите отношения; и Саша Безуханова – основател на платформата MoveBG,която обединява експерти и активни граждани при формулирането на адекватни, балансирани и дългосрочни решения и политики за държавата и обществото.

Сред 100-те лидери на промяната в региона има хора, които използват съвременните технологии, за да прокарват нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности. По-голямата част от тях са предприемачи(50%)или активисти и политици (32%). „Този списък представя хората, които ще бъдат водачи на промяната в Централна и Източна Европа в близкото бъдеще“, каза Войчех Пршибилски от фондацията Res Publica и инициатор на проекта.

Сред победителите тази година има хора, които не само инициират позитивна промяна, но също активно предлагат решения на специфични проблеми, като например създателите на уеб-платформа, свързваща хора на изкуството с потенциални клиенти; дизайнери на интерактивен робот за медицинска рехабилитация; организации, които преподават IT умения на деца или конструкторите на дрона AirDog, използван при екстремни спортове. Това издание на списъка също отличава видни политически фигури, като сред отличените са Тоомас Хендрик Илвес, президент на Естония и един от архитектите на високоразвитата икономика на страната, която е синоним на иновация и електронни решения в икономическия, образователния и политическия сектор, както и президента на Словакия, Андрей Киска, които е пламенен привърженик на културата на иновациите в целия регион.

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори в следните категории: бизнес, наука, медии и култура, общество и политика. Какво ги различава един от друг? „Тази година списъкът New Europe 100 показва, че в много ключови сектори, включително образование, здравеопазване, транспорт и земеделие, иноваторите от нашия регион използват последните технологични постижения, за да отговорят на специфични социални и бизнес проблеми,“ обяснява Агата Вацлавик-Вейман, директор „Публични политики“ на GoogleзаЦИЕ. „Разнообразието в списъка показва, че икономическите и социалните иновации в Централна и Източна Европа имат значителен потенциал за развитие, създавайки силни бизнес начинания, работни места и икономически растеж.“

Основната идея зад списъка New Europe 100 е необходимостта да се покаже признателност и да се изтъкнат авторите на креативни и иновативни идеи. Според организаторите много такива идеи се раждат в нашия регион, а техните автори често оперират в световен мащаб. „Окуражаващо е да видим толкова много креативност в списъка за тази година. Вярваме, че изграждането на партньорства между тези творчески умове ще катализира иновациите извън региона на Вишеградската четворка“, добавя Беата Яжевска, изпълнителен директор на International Visegrad Fund.

Проектът „New Europe 100“ цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа като отличава лидерите на позитивна промяна. Това е второто издание на проекта, организиран от Res Publica заеднос International Visegrad Fund, Google и Financial Times,в партньорство с множество значими институции в региона.

Седемте български представители в списъкаса:

·Анна-Мари Виламовска- секретар по здравеопазване и иновации на Президента на РепубликаБългария

·Антон Гавраилов, Тихомир Недев - основатели на Flyver

·Ева Паунова – представител на България в Европейския парламент

·Иван Кънев, Сергей Петров – основатели на Bee Smart Technologies

·Коста Йорданов – съосновател и главен изпълнителен директор на Flipps

·Пламен Русев – основател и председател на Global Summit Series

·Саша Безуханова – основател на MoveBG

 

Пълният списък на 100-те лидери от региона, заедно с тези отличени в предишното издание на списъка, може да намерите на ne100.org

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes