Шест мита за трансформацията на центъра за данни

Ноември 11, 2013 от itFORUM

Иван Делигеоргиев

От всички пречки, стоящи на пътя на успешната трансформация на центровете за данни, дезинформацията може да бъде най-голямата. Като се има предвид и че трансформацията на центровете за данни е един от най-важните ИТ проблеми, е добре правилните решения да се вземат въз основа на оборването на няколко големи мита.

 

Мит 1:Не можем да си позволим катаклизми и разрушаване на центъра за данни в процес на трансформация. Това е твърде скъпо и отнема много време, така че единственият вариант е да се задоволяваме с това, което имаме.

Истината: Трансформацията на центъра на данни не е задължително да бъде огромен, сложен и продължителен процес.Справилната стратегияподобна трансформация може да се извърши чрез логически последователни и взаимозависими проекти. Един добре замислен и планиран подход може да интегрира дейтацентър трансформацията в рамките на вашия бюджет и процеси, за да постигнете набелязаните цели, като същевременно се минимизира рискът от евентуален разрив. Когато се обсъжда бъдещето на вашия център за данни е важно да се погледне отвъд първоначалните разходи и смущенията в работата, и да се съсредоточите в потенциалните ползи. Предприятията, които са направили подобна трансформация, осъзнаха значителните ползи не само от подобрената ефективност на техните операции, но и от повишената им конкурентоспособност и способността им да предоставят услуги. Ползите от създаване на опростена и надеждна ИТ инфраструктура включват подобрена непрекъсваемост на дейността на бизнеса и по-добра подкрепа на растежа на фирмата. В допълнение - глобалните играчи в тази област имат натрупан опит, който може да послужи като основа за всяка успешна трансформация на центъра за данни.

Мит 2: Ние вече трансформирахме нашия център за данни. Миналия месец добавихме повече място за съхранение на данни. Следващия месец ще добавим още сървъри. След това ще оправим мрежата.

Истината: Истинската трансформация на центъра за данни трябва да бъде координиран, централно управляван процес. Серия от некоординирани, еднократни проекти в крайна сметка ще доведат до повече нови проблеми, отколкото до решаване на старите. Ако трябва постоянно да се връщате и да променяте първоначалните изисквания това ще ви струва повече. Проблемът с разединения подход към развитието и трансформацията на центъра за данни, е че се вземат решения, без да се разглеждат бъдещите нужди на фирмената ИТ инфраструктурна среда. Например просто добавяне на повече място за съхранение може да реши належащи проблеми, но в крайна сметка да усложни инфраструктурата чрез създаване на нежелани последици надолу по веригата, свързани с разпиляване на ресурсите, сигурността, архивирането, поддръжката и т.н. Още един пример: виртуализационните и консолидационните проекти няма да могат да дадат на бизнеса услугите, които той очаква без правилно управление и автоматизация. Много от съществуващите центрове за данни са били построени преди появата на интернет, в момент в който закупените компоненти са управлявани чрез силози. Днес ИТ средата става все по-динамична и трябва да се управлява холистично. Напредъкът в технологиите и променящите се бизнес модели като интеграция с облака (Cloud Computing) са от първостепенно значение, когато мислите за трансформацията на вашия център за данни, и тук трябва да се вземат предвид всички негови компоненти – как те ще си взаимодействат (дори ако сте правили покупките си постепенно). С правилното планиране и координация може да се изгради ИТ инфраструктура, която да работи ефективно като едно цяло и да се управлява чрез един интерфейс. Можете да управлявате вашия център за данни с постоянна програма за максимизиране на краткосрочната ефективност и с дългосрочна готовност за нови бизнес промени.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes