Съхранение и виртуализация

Ноември 23, 2010 от itFORUM

Виртуализацията и консолидацията на сървърите води до някои ключови предизвикателства, които ИТ мениджърите трябва да вземат предвид при планирането на инфраструктурата за съхранение. Ето и две от главните трудности:
• Избор на най-добрия подход към споделено съхранение при използване на виртуализирани сървъри.
• Предотвратяване на лошо запълване на мястото за съхранение на консолидираните сървъри чрез ограничаване отпускането на излишен капацитет.


Избор на мрежово съхранение


Първото предизвикателство е да изберете най-добрия вид мрежово съхранение за виртуализирани сървъри. Дали да бъде iSCSI, NAS или Fibre Channel? Допреди няколко години ESX Server на VMware поддържаше само Fibre Channel мрежи за съхранение (Storage Area Networks - SAN), но вече търговците на виртуални инфраструктури, включително XenSource, Virtual Iron Software и VMware, поддържат няколко варианта за мрежово съхранение.
Всъщност много търговци на платформи за съхранение, като например 3Par, Compellent Technologies, EqualLogic, Intransa, Left Hand Networks и Network Appliance, сертифицираха своите технологии за съвместимост с продуктите за виртуални сървъри. Но не всички варианти за съхранение предлагат равностойни функционални характеристики във виртуализираните сървърни среди. За да стеснят възможностите за избор, мениджърите на центрове за данни и мениджърите по съхранение трябва да вземат под внимание не само потенциалното съответствие със съществуващата инфраструктура за съхранение, но и други фактори, като производителност, управляемост и цена.
Мениджърите по съхранение могат да рационализират процеса на взимане на решенията, отговаряйки на няколко прости въпроса:
• Кой е най-добрият подход към споделеното съхранение за приложенията, които се намират на физическия сървър? Ако например Microsoft SQL Server и Microsoft Exchange бъдат обединени на виртуализиран сървър, в най-добрия случай те ще работят на Fibre Channel или iSCSI SAN. При съхранение на файлове и печатане пък по-добрият избор е NAS.
• До каква степен избраният вид съхранение покрива нуждите за защита на данните, включително резервирането, възстановяването и сигурността? Отговорът на този въпрос зависи от това кои са движещите фактори за виртуализацията. Например нуждите от резервиране и възстановяване на нежизненоважни консолидирани приложения вероятно ще бъдат много по-прости от тези на център за възстановяване след бедствия.
• Как ще се управлява споделеното съхранение при виртуализираните сървъри? Организацията може ли да използва същите практики и инструменти за управление както при физическите сървъри? Ако отговорът е не, какви други видове инструменти за управление, обучения и интерфейси са необходими?
• Какви са добрите практики на доставчика на вашата платформа за виртуализация? ИТ мениджърите трябва да се уверят, че доставчикът изцяло поддържа избрания подход. Задавайки си тези въпроси, ИТ мениджърите могат бързо да открият подхода

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes