Siemens представи иновативни решения за лъчева терапия на ESTRO 2011

Май 16, 2011 от itFORUM

Сектор „Здравеопазване“ на Siemens представи своите иновативни решения за лъчева терапия на тазгодишната конференция на Европейското дружество по терапевтична радиология и онкология (ESTRO) в Лондон.

За своя линеен ускорител Artiste, сектор „Здравеопазване“ на Siemens разработи новата функция Multiple-X, с която  може значително да се ускори стереотактичната лъчетерапия. Стереотаксията е много прецизна лъчетерапия, в която туморът се облъчва с много високи дози в една или повече сесии на облъчване (т. нар. фракции). В момента, пациентите, подложени на стереотактична радиация, прекарват до 60 минути на масата за лечението. Обичайната доза на облъчване, която се измерва в монитори единици (MU), е между 50 и 500 в минута. Функцията Multiple-X на линейния ускорител Artiste позволява доза до 2000 MU в минута. Значително по-високата доза увеличава ефективността на облъчването и може да съкрати времето на лечение с до 80 процента.

 

За лъчевата терапия е необходим различен интензитет на енергията в зависимост от местоположението и вида на тумора. Multiple-X предлага четири различни видове облъчване - 7 MV (мегаволта), 11 MV, 15 MV и 17 MV. Те могат да бъдат комбинирани с един изправен лъч. Това дава възможност за допълнителни възможности за облъчване, като модулирано по интензитет лъчелечение (IMRT), триизмерна конформална лъчетерапия (CRT) и стереотактична лъчева терапия.

Линейният ускорител Artiste предлага широк набор от софтуерни и хардуерни инструменти за бърза и точна конвенционална лъчетерапия, а именно IGRT, ART (адаптивна лъчетерапия), IMRT и SRT (стереотаксия). Интелигентният софтуер In-Line kView Imaging, разработен от компанията, гарантира, че планирането на радиотерапии, прегледът на плана за лечение, необходимото повторно планиране и лъчевата терапия се извършват с по-голяма ефективност и прецизност. Постигнатото качество на образа е сравнимо с това на рентгенови снимки, но изисква по-малка доза на облъчване от процеса на образна диагностика, който се използва при лъчевата терапия. In-Line kView  позволява избор на качеството на образа в зависимост от дозата, като по този начин спомага за управлението на дози на облъчване за пациента.

160 компютърно-контролирани волфрамови листа непрекъснато адаптират облъчването към контурите на тумора. Многолистният колиматор 160 MLC, стандартен компонент на Artiste, съчетава бързото движение на листата от 4 см/сек с висока резолюция и ниски емисии на радиация. Високата точност на позициониране на листата и рязкото намаляване на дозата в полусянката позволява лъчева терапия с висока точност, като същевременно защитава здравите околни тъкани.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes