Сиско: През 2011-2016 трафикът на мобилни данни в ЦИЕ ще нараства два пъти по-бързо от този във фиксираните мрежи

Февруари 16, 2012 от itFORUM

Световния трафик на мобилни данни ще се увеличи 18 пъти през следващите пет години, достигайки 10.8 екзабайта на месец – или 130 екзабайта на година до 2016-а, според изследването за глобалния трафик на мобилни данни Cisco Visual Networking Index (VNI) Global Mobile Data Traffic Forecast за периода 2011–2016 г. По думите на Сурай Шети, маркетинг мениджър на Сиско, 2016 г. 60% от мобилните потребители, 3 милиарда души в цял свят, ще принадлежат към „Клуб Гигабайт”, като всеки от тях ще генерира повече от един гигабайт трафик на мобилни данни на месец”.

 

Очакваното рязко увеличаване на мобилния трафик се дължи от части на прогнозирания ръст в броя на мобилните устройства, свързани в интернет мрежа, който ще бъде по-голям от броя на хората в света (според ООН прогнозният брой на световното население през 2016 г. е  7,3 млрд. души). През 2011–2016 г. Сиско предвижда, че глобалният трафик на данни през мобилни мрежи ще надвиши глобалният трафик на данни през фиксирани мрежи.

Според VNI се очаква годишна норма от 130 екзабайта трафик на мобилни данни, което се равнява на:

  • 33 милиарда DVD-та.
  • 4,3 квадрилиона MP3 файлове (музика/аудио).
  • 813 квадрилиона кратки текстови съобщения (SMS).

Един екзабайт представлява единица информация или компютърна памет равна на 1 квинтилион байта.

Това увеличение в трафика на мобилни данни представлява средногодишен темп на нарастване (СГТН) от 78% за целия прогнозен период. Само нарастващия размер на трафика, който ще бъде добавен към мобилния интернет между 2015 и 2016 г., е около три пъти по-голям от предвидения размер за целия мобилен интернет през 2012 г. Следните тенденции са в основата на този значителен ръст:

  1. Повече поточно съдържание: Предвид потребителските очаквания, които изискват все повече съдържание при поискване или поточно съдържание в сравнение с обикновеното съдържание за изтегляне, мобилният трафик на облаци ще се увеличи 28 пъти от 2011 до 2016 г., СГТН от 95%.
  2. Повече мобилни връзки: През 2016 г. ще има повече от 10 милиарда мобилни устройства, свързани в интернет мрежа, включително M2M (машина към машина) модули, което надвишава очаквания брой на световното население по това време от 7.3 милиарда.
  3. Подобрени устройства: Мобилните устройства стават все по-мощни и по този начин могат да консумират и генерират повече трафик на данни. Таблетите са отличен пример за тази тенденция, генерирайки нива на трафик, които ще нараснат 62 пъти от 2011 г. до 2016 г. - най-високият темп на растеж от всички категории устройства, проследени в прогнозата. Размерът на трафика на мобилни данни, генериран от таблети, през 2016 г. (1 екзабайт на месец) ще бъде четири пъти по-голям от общия размер на месечния глобален трафик на мобилни данни през 2010 г. (237 петабайта на месец).
  4. По-големи скорости на мобилните връзки: Скоростта на връзката на мобилните мрежи е ключов фактор за нарастването на трафика на мобилни данни. По-голямата скорост означава повече потребление и Сиско предвижда, че скоростите на мобилните връзки (включително 2G, 3G и 4G мрежи), ще се увеличат девет пъти от 2011 до 2016 г.
  5. Повече мобилно видео: Мобилните потребители искат да извлекат най-доброто от своите устройства и това като цяло означава, че мобилното видео ще представлява 71% от целия трафик на мобилни данни до 2016 г.

Проучването на Сиско предвиждасъщо, че до 2016 г. 71% от всички смартфони и таблети (1,6 млрд.) ще могат да се свързват с мобилни мрежи, поддържащи интернет протокол версия 6 (IPv6). В по-широка перспектива, 39% от всички мобилни устройства в света (повече от 4 милиарда) ще могат да се свързват с IPv6 мрежи.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes