Сиско: Заплатата вече не е основен мотив за избор на работно място

Ноември 7, 2011 от itFORUM

Желанието на младите специалисти и студенти да използват социални мрежи, мобилни устройства и Интернет по-свободно на работното място повлиява на избора им на бъдеща работа, повече и от заплатата. Според втория световен годишен доклад за технологии Cisco Connected World Technology Report, това и други заключения характеризират значимостта на връзката между Интернет, културата на служителите и конкурентните предимства на компаниите. Те изненадващо показват, че традиционните методи за привличане и задържане на млади служители могат да бъдат не толкова значими.

 

Резултатите от проучването имат за цел да направят оценка на предизвикателствата, пред които са изправени компаниите в стремежа си да балансират нуждите на служителите и бизнеса на фона на нарастващите мрежови изисквания, мобилни възможности и рискове за сигурността.

Въздействие върху избора на работа и заплатата                               

·         Проучването показа, че един на всеки трима (33%) студенти и млади служители  на възраст под 30 години би предпочел свободния достъп до социални медии, гъвкавата употреба на устройства и трудовата мобилност пред заплатата, когато приема предложение за работа.

·         Повече от двама на всеки пет студенти (40%) и млади служители (45%) заявяват, че биха приели по-ниско платена работа, която предлага по-голяма гъвкавост по отношение на избора на устройства, достъпа до социални медии и мобилността, отколкото по-високо платена работа, предлагаща по-малко гъвкавост.

Влияние на политиките за социални мрежи и мобилни устройства върху избора на работа

·         Повече от половината студенти в световен мащаб (56%) заявяват, че ако попаднат на компания, която забранява достъпа до социални мрежи, те или не биха приели предложението за работа, или биха се присъединили към компанията и биха открили начин да заобиколят корпоративната политика.

 

·         Приблизително двама от трима студенти (64%) заявяват, че планират да попитат относно политиките за употреба на социални мрежи по време на интервю за работа, а един от четирима като цяло (24%) заявява, че това ще бъде ключов фактор за неговото решение да приеме дадено предложение.

Влияние на дистанционния достъп и гъвкавото работно време върху избора на работа

·         Най-малко един от четирима служители (29%) в световен мащаб заявяват, че липсата на отдалечен достъп ще повлияе на решението им относно работата, като например да напуснат компанията по-рано, отколкото по-късно, да не полагат максимални усилия или направо да отхвърлят предложението за работа.

 

Значимост на мобилните устройства

·         Половината от студентите и младите служители (49%) заявяват, че биха предпочели да загубят портфейла си, отколкото своя смартфон или мобилно устройство.

·         Седем от всеки 10 (71%) смятат, че устройствата, предоставени от компанията, трябва да бъдат разрешени както за бизнес, така и за лична употреба, поради смесването на работните и личните комуникации в ежедневния им начин на живот.

·         Четирима от пет студенти (81%) искат да изберат устройството, с което ще работят – като получат бюджетни средства за закупуване на работно устройство по техен избор или като донесат лично такова в допълнение към стандартните устройства, предоставяни от компанията.              

·         Приблизително седем от 10 служители (68%) смятат, че техните компании трябва да им разрешат достъпа до социални мрежи и лични сайтове с техните устройства, предоставени от компанията.

Отношение към гъвкавостта на работното място и отдалечения мрежови достъп

·         Трима от 10 студенти в световен мащаб (29%) смятат, че след като са започнали работа, е по-скоро тяхно право, а не привилегия, да имат възможността да работят дистанционно с гъвкав график.

·         Двама от пет (43%) смятат възможността да се свързват към мрежата от всяко място и по всяко време за жизнено важна функция на тяхната работа.

·         Седем от 10 студенти (70%) и 69% от служителите смятат, че не е необходимо да бъдат в службата редовно, с изключение на важните срещи.

·         Един от четирима вярват, че тяхната продуктивност ще се увеличи, ако им бъде разрешено да работят от вкъщи или дистанционно. В сравнение със Cisco Connected World Technology Report от 2010 г., данните от 2011 г. посочват, че следващото поколение служители все повече наблягат на гъвкавостта и мобилността, както и нетрадиционните стилове на работа.

·         В бъдеще следващото поколение работещи очаква да получи достъп до корпоративни мрежи и приложения чрез множество нефирмени устройства, като например автомобилни навигационни системи, екрани на гърба на седалките в самолети и телевизори. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes