SMS-ите с ключова роля за развитието на мобилните разплащания

Март 22, 2011 от itFORUM

SMS услугитеще продължават да играят ключова роля в сектора на мобилните комуникации и ще се превърнат в един от двигателите на бързо развиващия се нов под сегмент на мобилните разплащания, заедно с технологии, като NFC (Near Field Communications). Това е един от изводите след тазгодишния Световен мобилен конгрес, който се проведе от 14 до 17 февруари 2011 г. в Барселона. Събитието събра над 60 000 души от 200 страни по света, близо половината от които – ръководители на фирми и над 1300 изложители.

 

„Конгресът за поредна година очерта някои от ключовите тенденции, които ще наблюдаваме през следващите години в сектора и тази година можем да кажем, че мобилните разплащания бяха във фокуса на събитието – посочва Веселин Кънев, собственик на българската фирма за мобилни разплащания и SMS услуги с добавена стойност Mobio.bg – Kато цяло 2011 г. се очертава особено важна за бъдещето на мобилните разплащания и се очаква сериозен ръст в този сегмент. А радващото за мен е, че SMS услугите ще продължават да бъдат една от основните базови инфраструктури за плащане по телефона, поради своето широко разпространение и лесна упореба.“

Веселин Кънев посочи като основни предимства на предлаганите от компанията SMS микроразплащания, че могат лесно да бъдат интегрирани с различни типове онлайн и офлайн бизнес, не са обвързани с местоположението на потребителите или на търговския обект и работят на практика с всички видове клетъчни телефони – от най-новите смартфони, снабдени с последните версии на модерните мобилни операционни системи, до стари апарати с едноцветен дисплей и ограничена функционалност. „SMS-ите са лесни за използване дори от потребители без опит в работата с клетъчен апарат, бързи са и са достатъчно надеждни“ - добавя предприемачът.

Според Кънев основните двигатели за развитието на мобилните разплащания, освен достъпната по целия свят SMS технология, са многото нови партньорства между финансови институции и мобилни оператори, обявени наскоро, бързото налагане на клетъчните мрежи в развиващите се страни, където банковата инфраструктура не е особено разпространена, както и засиленият интерес към мобилните разплащания от страна на големите телекомуникационни производители, много от които наскоро представиха свои решения в този сегмент. „Интересно ще бъде да проследим взаимоотношенията между банките и мобилните оператори по света и да видим дали някой от двата сектора ще поеме водеща роля при доставката на мобилни разплащания, или тази дейност ще бъде прехвърлена към трета страна“ - на мнение е Веселин Кънев. Сред останалите фактори за бързо развитие на този нов сегмент, мениджърът посочва очакваният ръст на NFC (Near Field Communications) технологията, която позволява безконтактен обмен на информация на разстояние около 10 см., както и бързото развитие на електронната търговия и пазарът на мобилни приложения, които стимулират налагането на нови платежни услуги.

В развиващите се региони, като Африка, Латинска Америка и Централна Азия мобилните разплащания могат да се наложат като единствена алтернатива за достъп до банкови услуги. В Африка този пазар вече генерира стотици милиони долари месечно, а в страни като Кения и Танзания броят на потребителите се измерва в милиони. Мобилните плащания се разпространяват бързо и в Афганистан, където традиционните банкови услуги достигат до едва 4% от населението, предимно в северните части на страната. Там популяризирането на този нов сегмент се подпомага и от липсата на сигурност, която превръща в сериозен риск носенето на пари кеш. Освен това мобилните плащания елиминират нуждата от дълги пътувания, което е важно в страни без развита транспортна инфраструктура. За търговците пък те означават намаляване на опашките, по-бързо обслужване, премахване на нуждата от платежен терминал, както и на риска от големи суми в касата.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes