Софтуерният бранш стартира мащабно партньорство с МОН

Декември 18, 2016 от admin

На 15 декември 2016 г в гр. София се подписа споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката (МОН), БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ и ИКТ Клъстер. Церемонията се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

 

МОН и организациите се договориха за ефективно сътрудничество в процеса на обучение и образование на българските ученици, и подпомагане на ориентация им към софтуерно професионално образование. По този начин ще се  задоволи огромното търсене на подготвени кадри от бързо развиващия се ИТ сектор и повечето отрасли от икономиката на страната, които изпитват остър недостиг от специалисти с умения в областта на ИКТ.

Инициативата стартира още следващата година в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе и е е насочена към учениците от 9 до 12 клас. Проектът ще осигури създаването на качествена учебна програма, преподаване и условия за учене в центрове за придобиване на професионална квалификация „младши програмист“ за всички желаещи ученици.

Завършващите ученици ще могат както да продължат своето образование във ВУЗ в произволна област, също така и  да започнат работа като младши програмисти с ограничено работно време. По този начин младите хора ще имат възможност да натрупат реален практически опит, изградят ценни умения за ефикасно и ефективно изпълнение, и поемане на отговорности и работа в екип.

Методите на преподаване, целевите компетентности, учебното и изпитното съдържание, програмата за квалификация на учителите и оценка на качеството ще бъдат изградени с участие на ИКТ асоциациите, експертни НПО, МОН и българските технически училища/академии/университети по програмиране, софтуерно инженерство и компютърни науки, в съответствие с най-добрите световни практики. Сертификатът за професионална квалификация ще бъде издаван след полагане на комплексен изпит и портфолио от екипна работа.

„Структурата на учебното съдържание и педагогиката, обаче, ще бъдат разработени по принципите на JUMP Math. Тези принципи осигуряват висококачествено обучение от регулярни учители в разнообразни условия по страната, което е доказано от 5-годишния ни опит с внедряване на системата по математика. Фокусът на учебното съдържание са учителите. Те ще бъдат осигурени с подробно разработени сценарии на уроци, съдържащи постъпкови обяснения и разисквания, действия за активно учене, групови и самостоятелни работи и т.н. Последователното прилагане на тези принципи с добре разработено учебно съдържание осигуряват висока мотивираност, дълбочина на разбирането, качество на разсъжденията и умения за работа в екип“, сподели Явор Джонев, съосновател и председател на Институт за прогресивно образование, внедрил системата за преподаване на математика Jump Math в България.

Настоящото споразумение слага началото за осъществяването на дългогодишния проект  на БАСКОМ, който е ръководен от Явор Джонев. В началните фази ще се управлява, контролира  и развива предимно от БАСКОМ. Постепенно текущата работа и организация ще бъде поета от МОН като БАСКОМ ще продължи да съдейства за управление на качеството и продължаващи подобрения.

Проектът ще се развива в пет основни фази:

  1. Развойна дейност и одобрение на държавен стандарт за професия „програмист".
  2. Пилотни центрове за обучение + продължаване на развойната дейност + обучение на учители.
  3. Изследване на компетентностите на първите завършващи.
  4. Промоция на софтуерните професии за кариерно ориентиране на учениците.
  5. Разгръщане на центровете за обучение + система за обучение и развитие на учителите + система за сертификация на завършващите.

Планира се разгръщане на около 20 учебни центъра в страната. В големите градове ще има по повече от един център. Курсът за обучение ще е две години – основно в 10 и 11 клас. Предлага се в 12 клас учениците да получат възможност за работа на половин работен ден като стажанти в реални компании.

Професията "Приложен програмист" с трета степен на професионална квалификация вече официално е включена в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, след като беше утвърдена със заповед на министъра на образованието и науката. Предстои утвърждаване с наредба и на Държавния образователен стандарт за професията. Допълнителна информация може да намерите тук

Държавен образователен стандарт за професията "приложен програмист" - dos_prilojen_programist_13-12-2016.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes