Софтуерно моделиране на бизнес реалност бе акцент в семинар на списание bSoftware (видео)

Април 3, 2014 от Ваню Кръстев

Начините за моделиране на бизнес процеси чрез възможно най-достъпните и ефективни софтуерни системи у нас, методите за гъвкава и автоматизирана адаптация към бизнес реалността на компаниите чрез системна интеграция, решения за бизнес анализ и географски информационни системи, бяха акцентите на тазгодишния бизнес семинар на тема “Софтуер за управление”, организиран от издателство Saga Technology и списание bSoftware. Мениджъри и експерти в областта имаха възможност да коментират последните постижения на няколко успешни български софтуерни продукта, както и да се запознаят с тенденциите в областта на бизнес софтуера.

 

Операционната система dWare OS е уеб базиран продукт за бизнес моделиране и дефиниране на бизнес действителността, притежаващ необходимия инструментариум за „оживяването“ на тази симулирана реалност. Така в най-общи линии Дамян Иванов, управител на dWare, представи как е възможно за много кратко време бизнес процесите на която и да е компания, да бъдат моделирани и описани чрез събития. “Направили сме инструментариум, който може да описва тези събития, след което да ги оживява”, коментира Иванов. Той допълни, че тези събития могат да се разглеждат през три слоя – физически (къде се намира информацията), логически (как се свързва информацията) и презентационен (как изглежда на екрана). Чрез тези три слоя могат да се моделират всички бизнес процеси на компанията, а когато бизнес казусът е по-специфичен и не може да се реализира със стандартни средства и контроли, системата разполага с вратичка, през която екип от програмисти да реализира съответното приложение. Отделно всяка една корекция в даден бизнес процес може да се прави много бързо, да се добавят и махат обекти и функции, които dWare OS автоматично проверява. Така времето за всяко едно внедряване се свежда до екстремно кратки срокове.    

Вижте части от презентацията на Дамян Иванов, dWare:

 

Жизненият цикъл на изграждането на даден бизнес софтуер започва с моделирането на бизнес процеси. При това моделиране от бизнес мениджъри и софтуерни инженери често се губи информация за това какво точно е искал да направи бизнеса в началото. В следствие на това се оказва, че информационната система струва много повече от първоначално заложеното, защото внедряването й е разтеглено във времето. Въпросът при този проблем е възможно ли е бизнес процесите да бъдат превърнати в изпълними модули в бизнес софтуера, който да съкращават това време. И тъй като времето е пари, отговорът на този въпрос е система, която да изисква малко време и с това да намалява цената, коментира  Александър Коцев от ICB. “Ние вече имаме система, която преобразява дефиниции на бизнес процеси директно в изпълними модули”, заяви още той. Според него ако е възможно директно да се премине от моделиране на бизнес процеси към внедряване на бизнес софтуера това би спестило огромен времеви ресурс и свалило цената за интеграция. Ако е възможно много бързо след промяната на динамичния бизнес процес да променим и бизнес софтуера, които го поддържа, то и цената ще е много ниска. Системата, която постига всичко това се нарича Agile и чрез външния инструмент ARIS Platform тя успява да постигне безпрецедентна гъвкавост при управление на бизнеса с бизнес софтуер на ICB.  

Вижте части от презентацията на Александър Коцев, ICB:

 

Ролята на системния интегратор е да обедини фирмената информация, която се събира от различни софтуерни системи и през комуникационни системи с добра пропускливост да позволи на бизнеса да взема правилни и навременни управленски и делови решения. Така най-общо Янко Бахчеванов, представител на Kontrax, описа ролята на системния интегратор при внедряването на решения за управление на бизнеса. Не многорък Шива, а добре обучен екип от софтуерни, комуникационни и сервизни инженери, специалисти, бизнес анализатори и партньори стоят зад успешните проекти на един системен интегратор. Бахчеванов разкри и подробности около реализирането на интеграторския проект за единна точка за спешни сигнали в Столична община – портално решение, свързващо много вътрешни системи.   

Вижте части от презентацията на Янко Бахчеванов от Kontrax:

 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes