Стартира седмото национално състезание по компютърни мрежи

Април 9, 2011 от itFORUM

Премиерът на България, Бойко Борисов, откри официално седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Той определи събитието като първа стъпка на повече от 100-е участници в посока перспективна кариера, в компании, откриващи в страна не само представителства, но и логистични и развойни центрове. По думите на министър-председателя тези организации ще имат нужда от поне 100 нови специалисти годишно.

 

Двудневното състезание по компютърни мрежи се провежда от Факултета по математика и информатика (ФМИ) към СУ заедно с Министерството на образованието, младежта и науката и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА). Състои се от два кръга – теоретичен тест за всички участници и симулирана практическа задача за финалистите. За подготовката на кръговете са използвани материали от програмата „Сиско мрежова академия”.

Победителите ще представляват България на международното състезание по компютърни мрежи в Букурещ, Румъния, през юни. Родните състезатели могат да се похвалят със значителни успехи до момента през последните години – завоювани първо и второ място през 2008-а и трето през 2007-а и 2009-а.

Първенците, осявен предметни награди от спонсорите (ICN.bg, Сиско Системс, Телелинк, Спектър Нет и БАМА) ще получат и едногодишна стипедндия за следващата учебна година.

На официалното откриване присъстваха още Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Иван Сосков, декан на ФМИ, както и Борислав Димитров, управляващ директор на Сиско България.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes