Стоян Боев, ICB: Търсим къде се губи производителността на ИТ системите

Юни 13, 2013 от Ваню Кръстев

Системната интеграция е широко понятие и едва ли може да се даде по-точна дефиниция от тази, която се съдържа в самото име – обединяване на системи за съвместна работа. С усложняването на информационните технологии и с разширяването на тяхното използване от различни бизнеси, правителствени организации, сектори като медицина и обучение, научни институции и т.н. към системната интеграция се прибавят все по-сложни дейности и изисквания към професионализма и възможностите на фирмите, работещи в тази област. Една от тях е компанията Интерконсулт България (ICB), а нейният управител Стоян Боев ни споделя какви биха могли да бъдат основните прични за успешното дългогодишно развитие в тази област.

 

Г-н Боев, ще ми се да не си говорим за конкретните технологични продукти, които предлагате. Би било по-интересно например да ни кажете, каква е посоката на развите на ICB към днешна дата и какво да очакваме от нея в бъдеще?

Философията на работата ни в компания като ICB определя и посоката, в която искаме да се развиваме. Вярваме, че много фирми в момента имат достатъчен брой софтуерни продукти, но ползата не винаги отговаря на цената, която е платена за тях. Това, което сме си поставили за цел, е не да им продадем още един софтуер или да им направим още една информационна система, а да се опитаме да направим така, че с малко средства и с наличния софтуер, който имат, да получат максимума от инвестициите си в него. Там виждаме нашето присъствие. Очевидно е, че не можем да предлагаме собствена ERP система, а и не би било честно към клиентите, тъй като е по-добре те да си купят подобен продукт от доставчик, който го е продал поне няколко хиляди пъти и да е ясно, че цената за развитие на този продукт ще се споделя между всички потребители. Ние се стремим да развиваме проекти, които са много нишови или да интегрираме вече съществуващите софтуерни приложения.

Това, което се случва, е, че с натрупването на софтуерните приложения, колкото и да са полезни, те започват и да спират работата, да пречат. Ако трябва някой потребител по време на задълженията си да генерира данни в няколко фирмени информационни системи, ефективността му рязко спада. В този смисъл не можем да бъдем слуги на няколко информационни системи и да съобразяваме кое, как да се прави в тях. Идята е да бъдем ефективни чрез, например, един унифициран интерфейс, а не да обслужваме ИТ системите. Не казвам, че не трябва да се купуват готови ИТ системи, дори обратното - колкото по-стандартни са те, толкова по-голяма е ползата от тях при определени условия. Как обаче те да бъдат използвани ефективно, това вече е нашето изкуство, изкуството на ICB.

Много често, когато говорим за интегрираност, тя може да бъде осигурена в самата ERP система или CRM системата. При определени обстоятелства това е подходящо, но има случаи, в които при големи проекти няма как интегрираността да се случва в едната или другата система. Ще ви дам един пример – в една от най-съвременните норвежки болници на CIO бе зададен въпрос коя информационна система се използва. Отговорът бе: коя от стоте, внедрени в нашата болница информационни системи, имате предвид? Ето какво прваим ние – търсим къде се губи производителността в процеса на използване на няколко информационни системи. Търсим как може да се използва наличната информация от многобройните й източници, как да я съберем и как да създадем услуга, която, въпреки че изглежда абсурдно да се случи, все пак да се случи. И тук говорим за интеграция на информацията не само от вътрешните ИТ системи на фирмите, но и на информацията на различни търговски и производствени организации. Тогава се получава ефективност, такава каквато преди това не е мислена изобщо. Де факто интеграцията и споделянето на данни може да създават тотално нови бизнес модели. Тук вече не става дума само за правене на интеграция, всички правят интеграция. Тук става дума доколко креативно правим тази интеграция. Имаме самочуствието да реализираме големи проекти за финансови институции. Правим го с мислене за цялостните бизнес процеси вътре и извън организациите и какви ползи могат да бъдат извлечени от тях. Аз мисля, че това е нещото, което ни отличава, това е нещото, което ни помага да намираме решения за неща, които досега не са съществували. Ние не правим неща, които са подобрени версии, а правим неща, които не ги е имало досега.

Иновацията се появавя от креативността на фирмите. За да има креативност, трябва да имаш знания и определен подход и нагласа за решаване на проблеми. Ние виждаме, че фирми с много силни екипи и сериозни финанси не винаги постигат блестящи резултати, когато нещо трябва да се измисли, да се иновира. Виждаме и че голяма част от пробивите в областта на софтуера се правят от фирми с не толкова големи финанси. Кое всъщност дава на фирмата възможност да бъде креативна? Според вас финансовия стимул ли?

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes