Страхил Развигоров, BizLink: Все повече български фирми разглеждат SaaS CRM като възможен вариант

Март 29, 2012 от Ваню Кръстев

CRM играе ключова роля в това един клиент да бъде задържан и привлечен в допълнителни продажби на много по-ниска цена. Още повече когато става въпрос за технология, която прави CRM системите много по-достъпни за малкия и средния бизнес. Бизнесът обаче трябва да се убеди, че решенията за управление на клиенти наистина ще доведат до разрешаване на проблемите му, смята Страхил Развигоров, управител на BizLink. Компанията е официален представител на CRM системата Sugar CRM.

 

Г-н Развигоров, преди да навлезем в същността на нашия разговор можем ли да дадем примерна дефиниция на “CRM за малки фирми”?

CRM за малки фирми е възможен благодарение на новите технологии. Те позволяват да се направят информационни решения, които са достъпни като приложение и освен това обхващат широк кръг бизнеси. Другата причина подобни решения да стават все по-популярни сред малкия и средния сегмент е самата икономическа среда – бизнесът става мобилен и глобален. Подобно състояние на нещата изисква от фирмите да управляват бизнеса си по начин, който досега не е бил необходим. CRM играе ключова роля в това един клиент да бъде задържан и привлечен в допълнителни продажби на много по-ниска цена. В условия на криза това е изключително важно – взаимоотношенията с клиентите да са дълготрайни и да се поддържа тяхната лоялност, защото тенденцията е тя да намалява. В момента всеки може да купи каквото иска, когато го поиска и при това има избор от кого да направи това. Ако ти не му предложиш своя продукт по подходящ начин, то клиентът винаги може да го купи от твои конкуренти.

Оперирате на CRM пазар, който у нас все още не е развит. Какви според вас са потенциалните възможности за налагане на Sugar CRM?

Да, пазарът у нас е в процес на развитие. В момента сме във фазата на навлизане на CRM продуктите на българския пазар и те са относително неразпространени. В подобна среда ключовото нещо за тяхното налагане е бизнесът да ги опознае и да разбере какви са ползите тях. Той трябва да се убеди, че такова решение наистина ще доведе до разрешаване на проблемите му.

Sugar CRM е един от най-динамично развиващите се продукти в световен мащаб, с милиони свалени копия, с над 70 000 клиенти и много допълнителни модули към него и многоезична поддръжка. Това де факто го прави и една от възможните алтернативи на българския пазар. Той може да спечели потенциални клиенти с това, че дава свобода – представлява софтуер с отворен код и не ги обвързва с конкретен доставчик или системни решения за бази данни и операционна система. Sugar CRM позволява да бъде адаптиран към нуждите на клиента в движение – той е “жива” система и може да се променя, заедно с промяната на нуждите на фирмите. Следващото нещо, което осигурява предимство на Sugar CRM е, че предоставя мобилност – може да бъде използван през интернет браузър от стационарни, преносими компютри, смартфони и таблети. Той е много подходящ за мобилни търговци и работа през отдалечени офиси. Не на последно място е добре да спомена и че Sugar CRM дава добро съотношение между функционалните си възможности и неговата цена. Това го прави една от възможните опции за малкия и средния бизнес.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes