Суперкомпютърният център Лайбниц избра суперкомпютър на IBM

Декември 13, 2010 от itFORUM

Суперкомпютърният център Лайбниц (Leibniz Supercomputing Centre - LRZ) в Гарчинг, Германия подписа договор с IBM за разработването и изграждането на нов суперкомпютър с общо предназначение със следващо поколение процесори Intel Xeon, за да поддържа усъвършенствани научни изследвания. Системата ще използва иновативна технология за охлаждане с гореща вода, за да използва 40% по-малко енергия, спрямо сравнима машина с въздушно охлаждане.

 

Наречена"SuperMUC", новата система е част от партньорство за усъвършенствани компютърни технологии в Европа (Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) – високопроизводителна компютърна (HPC) инфраструктура за изследователи и индустриални институции в Европа. Тя ще позволи на научната общност на LRZда изпитва технологии да проектира експерименти и да прогнозира резултати както никога досега. Суперкомпютърът ще бъде финансиран съвместно от Федералното правителство на Германия и от провинция Бавария.

В рамките наLRZ, се обработват широк кръг от изследователски области, от космология и произхода на вселената, до сеизмология и предвиждане на земни трусове. За да направи своята производителност достъпна за широк кръг от потребители с разнообразни приложения, LRZ ще изгради системата с общо предназначение на базатата на IBM System x iDataPlex с повече от14,000 Intel Xeon процесора от следващо поколение.  SuperMUC ще постигне пикова производителност от до 3 петафлопа. Това е равностойно на работата на повече от 110000 компютъра. С други думи: 3 милиарда души, всеки от които използва джобен калкулатор, ще трябва да извърши 1 милион операции в секунда на човек, за да се постигне еквивалент на производителността на SuperMUC.

SuperMUC ще използва иновативно водно охлаждане, за да елиминира нуждата от конвенционални охлаждащи системи за центрове за данни.  До 50% от потреблението на енергия и въглеродните емисии на среден център за данни с въздушно охлаждане в днешно време не се причиняват от компютърните технологии, а от захранването на необходимите системи за охлаждане, за да се предпази сървърът от прегряване. SuperMUC обединява водно охлаждане – което обикновено премахва топлината 4000 пъти по-ефективно от въздуха -  с енергийно-ефективни Intel процесори и ориентирано към приложенията, динамично управление на системите, за още по-голямо намаляване на потреблението на енергия.

"SuperMUC ще предоставя непостижима преди енергийна ефективност, заедно с пикова производителност, чрез използване на масовия паралелизъм при многоядрените процесори на Intel и с използване на новаторска технология за охлаждане с гореща вода, при която пионер е IBM. Този подход ще позволи на индустрията да разработи още по-мощни суперкомпютри, докато държи консумацията на енергия под контрол," отбеляза професор доктор Арндт Боде, председател на борда на директорите на LRZ.

Докато високопроизводителните компютърни системи (HPC) последователно увеличават производителността, важно е подобренията при енергийната ефективност да поддържат същото темпо. На този фон, LRZ, IBM иIntel създават нов, по-устойчив подход към високопроизводителните компютърни системи (HPC). IBM допринася със своя опит за разработването и предоставянето на суперкомпютърни системи от висок клас. В частност,екипът от разработчици на IBMв Бьоблинген допринася със своите задълбочени компетенции в сферата на енергийната ефективност, която е доказана при сравними проекти като суперкомтютъра на IBM Aquasar, който е разработен от IBM labs в Бьоблинген и Цюрих.

Като гради върху своя водещ за индустрията опит при високопроизводителни компютърни системи (HPC), Intel си сътрудничи с IBM за енергийно-ефективния дизайн, както и за предоставяне на много мощните процесори, които ще захранват машината. Работните натоварвания на SuperMUC ще бъдат обработвани изцяло от високопроизводителните процесори на Intel, без използване на специални ускорители. От своя страна,LRZ, допринася с дългогодишен опит при работата и експлоатацията на суперкомпютърни системи от висок клас.

LRZ е компютърен център за университетите в Мюнхен и за Баварската академиця на науките и хуманитарните дисциплини. Той се грижи за мрежата от научни данни в Мюнхен, предлага разнообразни услуги, свързани с данните, и предоставя компютърни съоръжения от висок клас за научната общност в Германия и извън нея.

"SuperMUC е част от традицията на суперкомпютрите в Баварската академия на науките, като предоставя отлични резултати за широк спектър от научни приложения -отбеляза Професор Доктор Дитмар Вилолайт, президент на Баварската академия на науките. - Ние много се вълнуваме, че заедно с IBM, Intel и други лидери в индустрията ще продължим традицията на Академията за научно лидерство. "

SuperMUC е най-голямата високопроизводителна компютърна система, по която IBM иIntel си сътрудничат.

"С новия суперкомпютър, германската и европейската изследователска общност получават стимул да бъдат в челните редици на международната конкуренция - заяви Мартин Йеттер, председател на борда на IBMГермания. - Продължителни инвестиции в изследвания и разработки ще ни позволят да видим резултатите от изследванията в бъдеще. Особено съм доволен от факта, че новата система се проектира и разработва от експерти от IBM R&D центъра в Бьоблинген в сътрудничество с техни колеги от САЩ и Азия. "

Доктор Раджийб Хазра, генерален директор, High Performance Computing, Intel, заяви: “Уникалното партньорство на Intel с IBM, заедно с нашата микропроцесорна технология от следващо поколение, доведе до разработването на най-иновативното, мощното, и енергийно-ефективно суперкомпютърно решение. Радваме се да бъдем част от това сътрудничество с IBM и LRZ и вярваме, че то ще постави нови стандарти при академичните и правителствените суперкомпютърни инсталации с общо предназначение. "

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes