Светият Граал за безжичната мрежа

Март 11, 2013 от Благой Благоев

Wireless Network Management инструментите помагат при управлението на безжичната мрежа, за да се гарантира достъпът до нея чрез анализ на техническото състояние, непрекъснат мониторинг на производителността и тестване за пробиви.

 

Големите доставчици на оборудване за безжични мрежи (WLAN) определят тенденцията за пълното им интегриране в локалните (LAN) мрежи на компаниите. ИТ инженерите почувстваха нуждата от инструменти за анализ, които да обхващат двата свята с подходящи за това функционалности. Мрежовите професионалисти искат да могат да разчитат на жично и безжично управление на мрежата чрез една интегрирана платформа. Производителите, от своя страна, се опитват  да предложат Светия Граал на единното управление на мрежата.

Тази необходимост се задвижва от развитието на сложността на безжичните локални мрежи, както и от повишените изисквания за сигурността им. Поради това мобилната и безжичната индустрия не само растат, а растат много бързо. И това е така, защото са от съществено значение за начина, по който живеем и правим бизнес. Смята се, че на световния мобилен пазар ще преминат трилиони долари, а броят на абонатите на мобилни телефони ще е надхвърли 6 милиарда. В допълнение към мобилните телефони безжични функции се вграждат и в потребителска електроника и индустриални решения. Съществуват още интересни Wi-Fi концепции, например безжична мрежа като услуга, управление на безжичната мрежа през облака (cloud computing) и т.н. Те все още се позиционират като тенденции, евентуални посоки за развитие. Всичко това дава допълнителна енергия за растеж на пазара.

В момента всеки смартфон допринася за революционен преход от клетъчна към Wi-Fi свързаност

Когато започна търговското въвеждане на безжични мрежи преди няколко години, големите компании не ги използваха за правене на бизнес. По-скоро те бяха възприети от малките и средните компании, докато големите изостанаха много от въвеждането им. Днес новата парадигма в бизнеса е мобилността и за да може тя да бъде следвана, е добре компаниите да заложат на безжични WLAN мрежи, които да допълват тяхната цялостна ИТ инфраструктура, за да осигурят по-голяма гъвкавост на работата на служителите. Днес отбелязваме, че границата между Wi-Fi и клетъчните мрежи започва да се размива, а и по действията на мобилните оператори това си проличава още повече. В момента всеки смартфон допринася за революционен преход от клетъчна към Wi-Fi свързаност. Възможно е преходът от мобилни мрежи към Wi-Fi мрежи да е следващата логична стъпка, предизвикана от напредъка в мрежовите протоколи, като например протоколът 802.11n.

Факт са и множество софтуерни Wireless Network Management инструменти. Те се използват, за да подобрят производителността, надеждността и сигурността на безжичните мрежи. Чрез диагностика те могат да откриват и намаляват източниците на радиочестотни смущения. Факторите, които могат да имат влияние върху безжична производителност на мрежата, включват мрежовите топологии и мрежовите протоколи, хардуера, софтуера и също така условията на околната среда. Ето защо често безжични мрежи могат да бъдат подложени на проблеми като липса на покритие, периодично прекъсване и по-трудно могат да се контролират аспектите на сигурността. Поради това Wireless Network Management инструментите помагат при управлението на безжичната мрежа, за да се гарантира достъпът до нея чрез анализ на техническото състояние, непрекъснат мониторинг на производителността и тестване за пробиви.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes