Световен ГИС Ден 2011 в България

Ноември 18, 2011 от itFORUM

На 17 ноември светът отбеляза Световния ден на Географските информационни системи. За тринадесета поредна година местното представителство на американската компания ЕСРИ организира ГИС Деня в България. Световният ГИС Ден бе отбелязан и в няколко столични университета, където по случай празника пред стотици студенти бяха представени презентации от преподаватели и ГИС специалисти.

 

Тази година събитието бе осъществено под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на околната среда и водите и със съдействието на HP България, ГИС Варна и Българска геоинформационна компания. Партньори на ГИС Деня бяха: БАСКОМ, БАГИС, BGBC, Зелени Балкани, НСОРБ, ФРМС, Българска Картографска Асоциация, както и Геолого-географският факултет на СУ, Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия, Минно-геоложкия университет и Лесотехническия университет. Събитието бе организирано с медийната подкрепа на в. Строителство Градът.

Както всяка година,Световният ГИС Ден бе отбелязан с официален коктейл, в рамките на който бяха връчени награди за специални постижения в ГИС. Отличията бяха присъдени за визия и иновативност в използването на ЕСРИ ГИС технологиите.

В категория „Централна администрация” бе отличено Министерството на околната среда и водите за „Изключителни постижения в прилагане на ГИС за управление на водите". Наградата бе връчена на Владимир Стратиев, началник кабинет и съветник на министъра на околната среда и водите, от Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в България.

В същата категория бе отличена още Изпълнителната агенция по околна среда за „Високи постижения в прилагане на ГИС за опазване на биологичното разнообразие в България". Наградата бе връчена на главния секретар на Агенцията Филип Пенчев от Владимир Стратиев, началник кабинет в МОСВ.

В категория „Транспорт” бе присъдена награда на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за „Изключителни постижения в прилагане на ГИС за ефективно съвременно управление на жп инфраструктурата". Наградата бе връчена на Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, от Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.

В категория „Инженерна инфраструктура” бе отличена Софийска вода АД за „Иновативна корпоративна ГИС за интегрирано управление на ВиК инфраструктура”. Наградата прие прокуристът на Софийска вода Жан Салеси от Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

В категория „Местна администрация” наградата бе присъдена на Националното сдружение на общините в Република България за „Специален принос в популяризиране прилагането на ГИС за ефективно и отговорно местно самоуправление". Наградата бе връчена на Благой Станчев, парламентарен секретар, от Веселина Троева, изпълнителен директор на Национален център за териториално развитие.

В категория „Медии” първата награда бе приета от bTV за „Прилагане на ГИС за създаване на активно гражданско зелено общество". Наградата бе връчена на Петя Терзиева, директор „Маркетинг Комуникации“ в bTV, от Георги Коларов, председател на Управителния съвет на Български съвет за устойчиво развитие.

Втората награда в категория „Медии” бе връчена на в. Строителство Градът за „Изключителен принос в популяризиране на приложенията и ползите от ГИС". Наградата прие Венета Кръстева, управляващ партньор в Градът Медиа Груп, от Петър Диков, главен архитект на София.

В категория „Образование” бe отличен Университетът по библиотекознание и информационни технологии за „Въвеждане на ГИС обучение в УНИБИТ". Наградата прие деканът на Факултета по биология, информационни системи и обществени комуникации в университета Драгомир, Паргов от Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.

По време на официалния коктейл се проведе и изложба-конкурс за карти, като с помощта на специално жури и гостите на събитието бяха отличени с грамоти най-стойностните карти.

 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes