Свиване на пазара на виртуализационни решения за 2009 г.

Май 9, 2010 от admin

Едва през последната четвърт на миналата година световните продажби на виртуални сървъри са демонстрирали положителна динамика, гласят данни на анализатора IDC. Според компанията през всички останали месеци графиката упорито сочи надолу, като за цялата 2009-а продажбите са се свили с 5 на сто. В края на годината тези решения са заели 18,2% от всички продажби, като година по-рано техният дял е бил с 3 на сто по-нисък. Въпреки това обаче разходите на крайните потребители за виртуални сървъри са спаднали с 2% за споменатото тримесечие и с цели 14% за цялата 2009 г. В световен мащаб за такива решения са били похарчени 15,2 млрд. долара.

Също така през последната четвърт на миналата година световните продажби на софтуерни решения за виртуализация, включвайки всички видове процесори, са се свили с 10 на сто, до 447 млн. долара. Като основни причини за това се посочват стремежът на компаниите да реализират икономии и увеличаващата се конкуренция на пазара. Продажбите на лицензи през споменатия период са се увеличили с 13 на сто спрямо аналогичния на миналата година. За цялата 2009-а обаче е бил отбелязан спад от 7%.

Най-големият доставчик на виртуални сървъри през последното тримесечие на 2009 г. е била Hewlett-Packard, която е увеличила дела си до 36% от целия пазар. Втора е Dell с 26%, а на трето място е IBM с 16 на сто. За цялата година процентите на трите изброени гиганта са били съответно 38, 28 и 15.

Водеща виртуализационна платформа е останала VMware ESX, чийто брой лицензи е нараснал с 19 на сто за цялата 2009 г. Втора по популярност технологична платформа е VMware Server. Лицензите за нея обаче са отбелязали спад от 9%. На трето място е Microsoft и нейната Hyper-V, която е отчела внушителен ръст от 215%. Значително по-популярна е станала и Citrix XenServer, чийто брой лицензи са се увеличили с 290 на сто. На пета позиция (или четвърта, ако отчетем факта, че първите две платформи са дело на една компания) е Virtual Server 2005, търсенето на която обаче е спаднало с 29%.

Според анализаторите от IDC от по-нататъшния ръст на броя виртуални машини ще се облагодетелстват тези компании, които използват автоматизирани системи за управление, както и онези, които успеят да доставят на клиентите си платформи, предлагащи по-дългосрочни перспективи. В тази връзка експертите очакват през настоящата година да бъдат представени нови инструменти за управляване на виртуализирани среди.

Наскоро IDC публикува отчет за ситуацията на пазара в ЕМЕА. Според анализаторите за последната четвърт на миналата година 17,7% от всичките доставени в региона сървъри са били виртуални. Година по-рано това число е било 16,3 на сто. Печалбите от продажби на софтуерни решения за виртуализация са се увеличили с 3,9% в сравнение с 2008-а, достигайки 158 млн. долара. Продажбите на лицензи пък са нараснали с 8,5 на сто, до 158 хил. единици. Като цяло обаче за миналата година за региона ЕМЕА са били продадени 355 хил. виртуални сървъра и 485 хил. лиценза, което съответно е с 14,4 и 8,2% по-малко, отколкото през 2008-а.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes