Тъмната страна на тъмните оптични влакна и позицията им спрямо вездесъщата Ethernet

Юни 30, 2015 от admin

Има няколко начиназа осигуряване на достъп до мрежа извън сградите на компанията, включително Finished Ethernet, тъмни влакна, както и услуги, свързани с дължини на вълната. За повечето обстоятелства най-добрият избор е Ethernet, но тъмните влакна също имат предимства в някои приложения, както и някои други решения.

 

Какво е тъмно влакно?

Тъмното влакно еоптично влакно, което не е активно или, казано на жаргон, не е „осветено“. То седи някъде и чака да бъде използвано в оптична комуникация. Това
сакабели от оптични влакна, които са били инсталирани в градски и извънградски райони с надеждата, че ще възникне търсене, което ще позволи на компанията, собственик на влакното, да продава достъп. Терминът понякога може да се отнася и до влакна, които са били инсталирани, използвани и след това изоставени.

Тъмното влакно е решение от точка до точка. То е достъпно само ако компанията, която го е инсталирала, реши да го предложи, или ако във вашия район има извод на такива кабели.

Откъде се взеха тъмните влакна?

Една от причините, поради която съществуват тъмни влакна, е, че голяма част от разходите за инсталиране на кабели са за строителство и главно за труд. Те включват планиране и картографиране, получаване на разрешения за строителство, прокопаване на канали и полагане на тръби за кабели, а най-накрая и монтаж. Според някои оценки тези дейности обикновено възлизат на повече от 60% от разходите за разработване на оптични кабелни мрежи. Поради това обикновено се планират и инсталират значително повече оптични влакна, отколкото е необходимо за текущото търсене. Много собственици на оптични кабелни като железопътни линии или енергоразпределителни дружества също са добавяли допълнителни влакна за лизинг към други оператори.

Изобилието

По време надотком балона голям брой телефонни компании построяват мрежи от оптични влакна с цел завладяване на пазар в телекомуникациите, като осигуряват мрежа с достатъчен капацитет, за да се поеме целият съществуващ и прогнозен трафик за обслужвания регион. Това се основавало на предположението, че далекосъобщителният трафик, особено трафикът на данни, ще продължи да расте експоненциално в обозримо бъдеще.

Но балонът си е балон и накрая се спуква. Така изобилието от оптични кабели вместо до пазарно преимущество води до поредица от банкрути около и след периода 1999-2001 г.

Наличието намултиплексиране с разделяне по дължина на вълната още повече намалява търсенето на влакна, тъй като увеличава капацитета, който може да бъде поместен в едно оптично влакно почти 100 пъти. В резултат на това цената на едро на трафик на данни се срива.

Разрастващ се пазар

В продължение на многогодини традиционните местни оператори не са продавали

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes