Топ съвети за корпоративния сторидж

Ноември 19, 2010 от itFORUM

 

Мениджърите на системи за съхранение на данни трябва знаят как правилно да разгръщат, поправят и използват корпоративните сторидж технологии в дейтацентровете си, за да извлекат повече стойност от своите инвестиции. SearchStorage.com предлага на читателите си специфични съвети, отнасящи се към нови технологии за мрежов сторидж и управление на сторидж всяка седмица. Във всяко списание ще намирате по един от най-важните съвети на сайта.

Стойността на лесния за използване SAN сторидж

Storage-area network (SAN) технологията е в период на големи промени – тя става все по-добра. От години SAN сториджът изисква значителни познания за LUN, LUN маскирането, оразмеряването на томове, последователността на томовете, програмирането, изчисляването на RAID наборите, планирането на капацитета, графиците за планирани ремонти и т.н.

ИТ мениджърите се оплакват от години, че новите специалисти нямат познанието и уменията, необходими, за да станат администратори на сторидж. Може би това е резултат от съвременната ориентирана към технологични играчки култура, която обърква хората, които майсторски използват технологиите, с онези, които са изкусни в реализирането, управлението, поправянето и обслужването на технологиите.

Това означава, че ИТ мениджмънтът е под натиск да прави големи разходи, за да обучава новите кадри. Но тъй като тези хора получават повече знания, те стават по-ценни и е много по-вероятно някой друг да ги наеме за по-висока заплата, но с много по-малко инвестиции.

Няколко SAN производители постепенно започнаха да се опълчват срещу този болезнен ИТ проблем чрез създаване на SAN сторидж, който е интуитивен за потребителите. В тези продукти е вградена експертиза в самата система и тя може да се внедри, настрои и пусне в действие за по-малко от 30 минути без професионални услуги. Сред тези продукти са Compellent Technologies Storage Center, Dell EqualLogic PS Series, Hewlett-Packard NSM Series, Reldata 9240i Unifed Storage System и Xiotech Emprise Series с Icon мениджъра.

И обратно на логиката тези интуитивни SAN системи за съхранение на данни са повече от сторидж за малките и средните фирми, те често са и за корпоративния клас.

Но много корпоративни ИТ сторидж професионалисти настояват, че този тип сторидж е за по-малките компании и е нещо малко повече от играчка. Те смятат, че ако SAN сториджът е труден за внедряване, работа и управление, значи е сложен. Но точно обратното е истината. Колкото по-сложна е една SAN сторидж система, толкова по-лесно е да се администрира. Случаи от практиката са показали, че сторидж администраторите управляват повече сторидж и изразходват по-малко време, управлявайки го с прост за използване сторидж, отколкото с традиционния SAN.

Къде е уловката? За да се направи подобна крачка, се изискват компромиси. Някои производители позволяват за по-опитните администратори възможността да променят настройките по подразбиране, докато други не. Други системи жертват производителност, за да направят мащабирането по-лесно. В допълнение този тип системи никога не биха могли да са евтини колкото стандартните SAN сторидж системи.

Стига се до основния въпрос, на който всяка организация трябва да си отговори: „По-добре ли е да инвестираме в сложен, лесен за използване SAN сторидж или в добре обучени администратори и професионални услуги? Решението зависи от дългосрочната визия и краткосрочните бюджети, както и от наличието на квалифицирани специалисти, които компанията може да си позволи. Днес лесните за използване SAN системи са по-квалифицирани и достъпни откогато и да било. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes