Трафик на чувствителни уеб сайтове на САЩ отклонен от Китайския телеком

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай публикува данни за инцидент, който се е случил на 18 април и е продължил 18 минути. Според доклада Китайският телеком е изпратил неправилна маршрутизираща информация. Не е доказано дали това е било преднамерено, но в целите на пренасочения трафик попадат уебсайтовете на Сената на САЩ, офисът на Секретаря по отбраната, НАСА и Търговският департамент. 

Според специалисти по сигурността подобно действие крие възможността за задействане на тежки злонамерени дейности. 

Докладът идва в момент на засилване на световното внимание върху кибератаките и опасностите, които те крият. Наскоро в САЩ и Обединеното кралство бяха разисквани рисковете на високо правителствено ниво. Според експертите съгласувани кибератаки, способни да повредят ключови инфраструктури, могат да бъдат проведени само от враждебни държави, макар че има достатъчно инструменти това да се извърши и от криминални групи, а не само от политически мотивирани хакери. Специалист по сигурността на Майкрософт отбеляза, че за да се направи ядрено оръжие, е необходим плутоний, но за кибератаката са нужни само единици и нули. 

Компютърният червей Stuxnet, който беше открит през юли, се цели определено в компютри, на които работят критични инфраструктури, като електроцентрали, водоснабдителни съоръжения, газопроводи и петролопроводи. Според специалистите това е сложен отрязък от код на зловреден софтуер и се предполага, че е написан от хора, които не харесват факта, че Иран преработва уран. Той е отнел време за шест човека, пишещи код пет месеца. Който и да е поръчител, той е имал под ръка хора, пишещи зловреден софтует и експерти по системи за управление. Смята се, че подобна поръчка изисква финансиране от 1.5 милиона долара и по-вероятно е да върви като „държавна“ поръчка. Преди години един студент е помагал на Далай Лама да изчисти зловреден софтуер, който определено е идвал от китайското правителство. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes