Венелин Димитров, консултант ERP решения в Микроинвест: Конфликтна точка е предоставянето на некоректна и неточна информация в документацията на отделните ERP внедрители по тръжните процедури

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент?

Нашите очаквания са за драстично увеличаване на броя на ERP проектите през следващата една година. Голяма е вероятността да сме свидетели и на редица  несполучливи проекти в бъдеще, защото за изпълнението на такива европрограми фирмите са ограничени от бюджет и кратки срокове. Най-вероятно реализацията на тази европрограма ще доведе до сериозно раздвижване на софтуерния пазар през следващите 2-3 години. 

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Конфликтна точка е предоставянето на некоректна и неточна информация в документацията на отделните ERP внедрители по тръжните процедури. Друг аспект са преувеличените обещания в предварителните разговори с цел привличане на клиента, които обаче реално няма да бъдат изпълнени.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Факторът с най-голямо значение е самата система, която се предлага с нейните предимства и функционални възможности. Вторият фактор, който е от съществено значение за потенциалните клиенти, е опитът на фирмата внедрител на българския пазар. Третият фактор – това са успешните проекти, които фирмата внедрител е реализирала в отрасъла на дадения клиент.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Безспорно предимство за една фирма внедрител би било интеграцията с различни външни приложения и софтуерни решения. Повечето ERP системи предлагат сравнително еднакви възможности и конфигурация на модулите. Затова именно допълнителните възможности като работа с мобилни устройства, интеграция с POS системи и видеонаблюдение са от водещо значение при вземане на решение за внедряване на даден ERP софтуер.

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Подобен риск е налице, като тук е особено важно именно контролните органи да не допускат развитието на подобен сценарий. С обявяването на резултатите от тази европейска програма пазарът на ЕRP системи се разшири драстично, което от своя страна ще доведе и до възможността много кандидати да получат финансиране с европейските средства по един или друг начин.

В момента протичат процедурите по определяне на изпълнител на ERP проектите. Какви биха могли да бъдат капаните около успешното приключване на тези тръжни процедури?

Много фирми внедрители в борбата за клиенти са включили в тръжните си документи елементи, които реално са почти невъзможни за изпълнение. Това ще доведе до нелоялна конкуренция и до задължаването на даден клиент да избере бенефициент, който не е най-подходящ за него.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes