Виртуализация е “тема на деня” при центровете за данни

Ноември 23, 2010 от itFORUM

Александър Главчев

Според изчисления през 2006 година дейта сторидж секторът само в САЩ е изразходил 61 млрд. kWh (киловатчаса), което е 1,5% от цялото потребление на страната и се равнява на потреблението на около 5,8 млн. средностатистически домакинства. Разбира се, оттогава тези цифри не са спрели да нарастват, както зад океана, така и по целия свят, но с една фундаментална забележка. Ако преди 2-3 години изграждането на дейта центрове е било правено предимно с оглед на производителността, то в момента (поради разбираеми причини) полемиките относно показателя цена/ефективност както вътре в компаниите, така и отвън от страна на анализаторите и фирмите, предлагащи решения в тази област, са по разгорещени от всякога.

Всъщност може да се каже, че допреди година ръстът в потреблението на електроенергия бе достигнал почти неприемливи нива. Компютърните сървъри например са плашещо неефективни под 10% натовареност (средно), докато ефективността на дейта центровете пък варира между 65 и 75 на сто. Останалите 25-35% от консумираната енергия на практика се губи под формата на топлина. Всъщност думата „губи” не е съвсем точна, тъй като отделяната от машините топлина трябва бързо да бъде извеждана от помещението. По този начин се формират допълнителни разходи за климатизация и вентилация на дейта центровете.

Ако пък преизчислим всичко, изписано дотук, под формата на отделяни парникови газове, то по всяка вероятност сървърите ще се окажат на едно от първите места по необходимост от радикални промени.

Най-различни компании от цял свят предлагат свои виждания за това как дейта центровете биха могли не само да реализират икономии, но и да намалят замърсяването на природата – въпрос, радващ се на все по-засилваща се напоследък популярност и предполагащ все по-радикални мерки и ограничения. От една страна, производителите на хардуер полагат усилия, така че техните решения да са достатъчно скалируеми, за да могат динамично да поемат натоварванията. Софтуерните виртуализационни решения пък имат потенциала да реализират икономии, обединявайки целия хардуерен ресурс в едно и доставяйки точно толкова процесорно време и памет на приложенията, колкото са необходими.

ИТ като услуга посредством виртуализацията

„ИТ като услуга - това е визията ни”, обяви Дейвид Ханачек, продуктов мениджър на VMware за региона EMEA. Той направи това по време на семинар на анализатора IDC, засягащ проблемите около системите за съхранение на данни, виртуализацията и ефективността на центровете за данни, проведен в края на миналия месец в София. Ханачек отново нарече най-новия продукт на компанията - vSphere, „следващото поколение виртуализация”, което ще превърне корпоративната информационна инфраструктура във вътрешен (частен) облак, спомагащ да бъде избегнат порочният кръг на традиционните и статични информационни технологии и постоянно нарастващите бюджети за поддръжка на наличния хардуер. Разбира се, частният облак може да бъде федериран в интернет пространството (класически външен облак), като крайната цел е да бъде облекчен достъпът до корпоративната инфраструктура или да бъдат наети външни ресурси, в случай че корпоративните не достигат. Според Ханачек предимството на този модел, особено в моменти на криза като сегашния, се крие във възможностите за ползване на толкова информационни технологии, колкото са необходими в момента. Това позволява много по-гъвкаво разполагане на дадена компания на пазара дори с ограничени ресурси.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes