Възможностите на електронното фактуриране у нас

Юни 6, 2012 от itFORUM

Иван Делигеоргиев

За повечето бизнес организации вече е очевидно, че електронната фактура е следващата стъпка в автоматизацията на търговските процеси. Електронното фактуриране е с огромен потенциал за много по-добро разпределение на работната сила и премахване на ниската производителност и насочване на човешкия ресурс към дейности с пряка полза за фирмата. Следващият момент е, че благодарение на системната интеграция електронните фактури могат много по-лесно и дори автоматично да бъдат съчетани със закупуването, поръчката и доставката. Като вземем зависимостта на фактурата от други процеси, евентуалните грешки могат да доведат до сериозни сътресения за бизнеса – като цяло по-добрата видимост и прозрачност на сделките са важни конкурентни предимства.

 

При автоматичната, машинна обработка на документите трудностите са, че се изисква наличие на някаква ERP система, която да може да генерира, приема и обработва структурирани електронни фактури. Затова е интересно да разберем, как става експортирането на електронни фактури от счетоводни и ERP системи? Ето как системата e-Invoice, поддържана от Дайрект Сървисиз, решава този проблем. Всяка счетоводна или  ERP  система съхранява генерираните фактури, кредитни или дебитни известия в системна база данни. Всяка програма използва различен  файлов  формат  за експорт на счетоводни документи. Служителите по никакъв начин не променят модела на работата си и издават счетоводните документи по начина, по който  са го правили досега. На следваща стъпка те се експортират чрез възможностите на  съответната ERP система или чрез допълнителен модул.

Подписването на счетоводните документи се осъществява от оторизирано лице, най- често главен счетоводител чрез  квалифициран електронен подпис и инструмента   eSignTool. Той е свободно достъпен и има множество полезни и улесняващи работата  функционалности като проверка за грешки, автоматична проверка на контрагентите във VIES  регистъра, възможност за редакция, печат и др. Възможно е да се заредят  множество фактури, да се  подписват поотделно или заедно. Вече подписаните  документи се запазват в криптиран формат, който може да се зареди в системата  e-Invoice и да се изпрати до получателя.

Според Борика-Банксервиз, която поддържа системата eFaktura.bg, най-удобният за потребителите начин е да се осигури експорт в XML формат директно от ERP или счетоводната система. Това позволява бърза обработка и лесно зареждане на документите в системата на компанията eFaktura. След експортирането на документите в XML формат, те се подписват с електронен подпис и при нужда се обработват допълнително (напр. конвертират се до желан от клиента темплейт на фактурите или се разпределят до различни получатели според предварително зададени критерии, добавят се прикрепени файлове, които са индивидуални за всеки получател и т.н.). Това се извършва от специализиран софтуерен модул, наречен efTools. След като той приключи работа, остава само генерираният от софтуера файл да бъде импортиран през уеб интерфейса на eFaktura и самите документи да бъдат „активирани“, т.е. разпратени до съответните получатели – става с натискането на един бутон.

Интеграция със счетоводни продукти

Със стартирането на услуга за електронни фактури трябва да се осигури възможност за непрекъсваемост на бизнес процесите при фактурирането. Затова системите за електронно фактуриране трябва да позволяват интеграция с най-популярните счетоводни и ERP продукти.

При системата e-Invoice на Дайрект Сървисиз най-популярните са  Maconomy,  Pantheon,  Бизнес навигатор,  Ажур,  Konto, както и вътрешно използвани счетоводни системи. Системата e-Invoice.bg поддържа богат набор от файлови формати - форматът e-Invoice.bg (специално разработен за нуждите на e-Invoice.bg), австрийския ebInterface и неговите разновидности в България, словенския eSLOG,  форматът EDI INVOIC D96 др. От Дайрект Сървисиз постоянно допълват и разширяват възможностите на системата за импорт и експорт с нови файлови формати от различни ERP системи.

В случаите, когато системата на клиента не поддържа експорт на счетоводни документи в някой от поддържаните формати, се налага конструиране на специфичен софтуер за нуждите на клиента.

От Борика-Банксервиз  са установени контакти с фирми, разработващи ERP и счетоводни системи. Партньорството с тях осигурява на крайните клиенти експортиране на фактури в XML формат и тяхното зареждане в www.eFaktura.bg директно и без допълнително конвертиране. В списъка със счетоводния софтуер, поддържащ eFaktura XML, са Бизнес Навигатор (Комерс Финанс), Плюс-Минус (Перфект Софтуер), АЖУР-L 5.5 (Бонев Софт), McMaster (СИС Технология), Склад Pro и Invoice Pro (Microinvest), Джейс (J-Soft), WorkFlow (Бизнессофт), Системата за управление на бизнеса "Тонеган" (Тонеган), ClockBS (Clock Evolution), Монета (Иновасис), BORA BS (Бора Солюшънс), Питагор-ХР (Питагор), Expecta (Инфо Партнер), Mistral Software, СКЛАД-СХ (Комбайт), Algos AC Invoice 10, Компас (Ню Дейта), MS Dynamix (Интелигентни Системи България), SAP (Siemens България), Oracle e-Business Suite (Технологика), Унисофт (Серафим Атанасов), Зерон (Елит Софтуер).

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes