Явор Джонев: Не преподавайте информационни технологии

Октомври 14, 2011 от itFORUM

Нова система за преподаване, наречена JUMP Math, бе представена от Явор Джонев, основател на софтуерната компания Сирма Груп и член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ. Тя е вече е въведена в две паралелки в София, а принципите, на които се базира тя, бяха представени в лекция с провокативното заглавия „Не преподавайте информационни технологии“, която се проведе на 11 октомври, в рамките на образователното изложение Дидакта. Явор Джонев е също и основател на инициативата Диалог за бъдещето, която развива метода JUMP Math в България.

 

Според Джонев днес е налице една тенденция, която през последните години става все по-очевидна - учениците изпреварват в своите технологични познания уроците, които се преподават в часовете по информатика. Докато учителите обясняват как се използва електронна поща, текстов редактор или интернет браузър, децата отдавна са се научили да боравят с тези софтуерни инструменти, а много от тях знаят дори как да си направят елементарен уебсайт или как да конфигурират домашната си компютърна мрежа.

„Затова аз мисля, че не трябва да се преподават информационни технологии, но е важно те да бъдат въведени като инструменти за изучаване на всички предмети в училище. По-големият въпрос е как да осъвременим съществуващите учебни програми и да прекратим сегашната тенденция на непрекъснато нарастване на количеството учебен материал, за сметка на качеството на неговото научаване и разбиране. И целта на лекцията ми е именно да предложа начин за коренно преструктуриране на учебното съдържание“, обяснява Джонев.

Задавайки си въпроса „как образованието може да спомогне на днешните деца, да бъдат по-конкурентни членове на обществото в бъдеще“, той стига до извода, че има много положителни модели, които бихме могли да взаимстваме от софтуерните фирми в България. „Софтуерната индустрия е типична индустрия на знанието. Тя е може би секторът с най-голяма възвръщаемост в страната и е конкурентна на световните пазари. Затова си струва да се запитаме: Как се получава това? Какви са онези способности, които спомагат на фирмите от софтуерния бранш и на хората, работещи в тях, да са конкурентоспособни в глобален мащаб, въпреки че се намират в малка държава, като нашата? При това - да се развиват успешно, без каквато и да е държавна подкрепа“, добавя мениджърът.

Според него, този успех се дължи на развитието на две основни групи способности: мисловни, към които спадат логическото мислене, интуитивното мислене, абстрактното мислене и др., както и социални способности, включващи уменията да комуникираме, да работим в екип, да проявяваме доверие, да имаме отговорност и др. „Всяко от тези качества,

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes