Започва състезанието за иновации на Майкрософт - Imagine Cup 2013

Септември 3, 2012 от itFORUM

Студентите над 16 години могат да направят вече своята регистрация за участие в Microsoft Imagine Cup 2013, най-голямото академично състезание в областта на технологиите в световен мащаб. Майкрософт организира надпреварата за 11-та поредна година. За да вдъхнови повече млади хора и да привлече по-голям брой участници, компанията ще проведе състезанието Imagine Cup 2013 в 3 нови основни категории – Социална отговорност, Игри и Иновации, с удвоен награден фонд от общо 300 000 щатски долара.

 

През последното десетилетие повече от 1,65 милиона студенти от целия свят са участвали в Imagine Cup, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми. Като разширява фокуса си върху нововъведенията и предприемачеството, тазгодишното издание на надпреварата се основава на двата най-популярни сегмента сред студентите през последните 10 години – социалното въздействие и игрите. В Imagine Cup 2013, участниците ще могат да се състезават в следните категории:

·         Социална отговорност – Ще отличи софтуерно приложение, разработено на Майкрософт платформа, с най-голям потенциал за положително въздействие върху човечеството. Проектът, например, може да адресира проблеми от социалната сфера, образование или здравеопазване.

·         Игри – За най-интригуващите и забавни игри, насочени към тийнейджъри и младежи, и разработени на Microsoft платформи (Windows 8, Windows Phone, Kinect за Windows Software Development Kit и Xbox Indie Games).

·         Иновации – Ще отличи приложенията, които вдъхновяват потребителите и им дават достъп до най-новото, независимо дали е социална мрежа, онлайн магазин или търсачка, разработени с Майкрософт технологии и инструменти.

Освен посочените конкурсни категории, студентите могат да се регистрират за участие и в онлайн предизвикателства, насочени към използването на специфични технологии и платформи, включително Windows 8, Windows Azure и Windows Phone.

Imagine Cup е международно състезание и всяко негово издание е с продължителност 1 година. Световните финали са кулминацията на проекта и тази година са планирани да се проведат в Санкт Петербург, Русия, в периода 8-11 юли 2013 г. Участниците имат възможност да кандидатстват за т.нар. Microsoft Imagine Cup Grants. Тези грантове са 3-годишна инвестиция в размер на 3 милиона щатски долара, с които Майкрософт ще подпомогне студентите за практическата реализация на идеите им.

“Imagine Cup е посока на развитие за младите предприемачи, откриватели, дизайнери, разработчици и иноватори, която остава за цял живот“, каза Джон Скот Тайнс, мениджър стратегия и развитие на Imagine Cup. “С еволюцията на състезанието Imagine Cup ние се стремим да вдъхновяваме студентите да си партнират в разработването на приложения и да търсят подкрепа и възможности за тяхната практическа реализация и след това, за да може да разгърнат целия си потенциал и да въздействат положително върху развитието на местните общности във всяка точка на света.“

Много от участниците в Imagine Cup, като българският отбор MindPoint например, които се състезаваха на световните финали през 2009 г., се възползват от наученото в надпреварата, за да усъвършенстват проектите си и да стартират своя малка компания след това. Екипът на MindPoint (Технически университет - София) представя софтуерната система Envision, която има за цел да подпомогне учителите в тяхната работа и да мотивира учениците да се включат активно в учебния процес. Разработеното решение оптимизира разходите за използването на информационни технологии в ежедневната работа на училищата. На Imagine Cup финалите в Египет (2009 г.) отборът получава изключително високи оценки за своята работа и взима решението да реализира проекта на практика. От декември 2010 г. проектът се използва в чужбина (САЩ, Кипър и Испания) и в над 20% от училищата с начален курс на обучение в България или това се равнява на повече от 17 000 ученици от над 800 класа в повече от 100 града в страната. Съвсем скоро, БАИТ отличи създателите на Envision с приза „Start-up на годината“.

„Участието в Imagine Cup е едно от най-страхотните преживявания, които сме имали като студенти! Чувството да спечелиш локалния финал в едно толкова важно състезание е невероятно. А участието на световните финали беше най-голямата награда, която можехме да получим. Организацията, всички специални събития, хората, с които се запознахме, самата енергия на събитието – всичко това беше незабравимо. След страхотните отзиви, които получихме в Кайро решихме да продължим работа по проекта си и да опитаме да го внедрим на практика в образованието“, споделя Кирил Русев от MindPoint.

Студентите, които искат да участват в Imagine Cup 2013, могат да се регистрират на адрес http://www.imaginecup.com.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes