Женя Иванова, маркетинг експерт ERP в АКСИОР: Прогнозата ми за разпределението на проектите е за 75:25 в полза на глобалните доставчици на ERP

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент? 

Нашите очаквания като внедрител на ATLANTIS ERP са да реализираме от 3 до 5 проекта от тези 241. Това е нашият капацитет.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Конфликтните точки са:

  • Недостигът на капацитет за изпълнение на проекти и нежелание да се откажат от изпълнението им. Това ще доведе до скъсяване на срока на внедряване, което ще е за сметка на качеството и обхвата.
  • Нереално ниска цена за изпълнение на проекти от страна на българските производители на ERP (бизнес софтуер). Създава конкурентни ползи за изпълнителите, но е за сметка на бенефициента. Той не получава необходимата му функционалност и оттам ефектът от внедряването е слаб или липсва.
  • Всеки проект за участие по програмата е с определен бюджет на база предложена оферта. На практика се знае кой софтуерен продукт е предпочетен. Останалите играчи са демотивирани да участват в тръжните процедури.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Разпределението е направено с искането на предварителните оферти и изготвянето на бюджета на проекта. Прогнозата ми за разпределението на проектите е за 75:25 в полза на глобалните доставчици на ERP. Изпълнението на проект по европейската програма е сериозна стъпка и всеки бенефициент иска да стъпи на утвърден софтуерен продукт, за да е гарантирано изпълнението (финансирането му). Анализът на  бюджетите на одобрените  проекти за ERP показва тенденция за избор на ERP от високия ценови клас.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Уеб базирани приложения, приложения, ползващи уеб услуги, базирани на операционни системи с отворен код, интегриран Business Intelligence, отворени системи за електронен обмен на данни (EDI), интегриран CRM и др.

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Много опасни са анонсите за „бързотечно” внедряване на ERP система. Това е по-скоро внедряване на вертикално решение, близко до предмета на дейност на бенефициента. Обслужва по-бързото отчитане на проекта и усвояване на средствата. След документалното отчитане започва действителното внедряване, което в повечето случаи излиза по-скъпо от предвиденото, защото трябва да се правят радикални промени в интерпретацията на бизнес процесите от готовия модел. Резултатите понякога са негативни.

В момента протичат процедурите по определяне на изпълнител на ERP проектите. Какви биха могли да бъдат капаните около успешното приключване на тези тръжни процедури? 

Още на етап предварителна оферта са определени изпълнителите или поне софтуерния продукт, за който е направен бюджета. Тръжните процедури се пишат за избрания клас продукт. За да предложат по-ниска цена някои от фирмите изготвят стартов пакет от услуги за инсталиране, което наричат внедряване. Тръжните процедури не са застрашени, а изпълнението на проектите.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes